Povežite se s nama

Ovog smo tjedna razgovarali s Majdom Burić, kandidatkinjom HDZ-a za županicu Primorsko-goranske županije na predstojećim lokalnim izborima.

Predstavite se čitateljima našeg portala. Tko ste? Što ste? Odakle dolazite?
Ja sam Majda Burić. Po zvanju sam profesorica hrvatskoga jezika i književnosti. Dvanaest godina radila sam u struci, a uz to vodila sam i Županijsko stručno vijeće za učitelje hrvatskoga jezika u našoj županiji. Rođena sam u Rijeci, a veći dio života živim u Gorskom kotaru u Ravnoj Gori. Politički sam aktivna od 2003., prošla sam sve segmente političkoga rada, od mjesne, preko lokalne i županijske, do državne razine. Saborska sam zastupnica HDZ-a u 9. sazivu Hrvatskoga sabora.

Kako ocjenjujete dosadašnji rad župana Zlatka Komadine? Što mu najviše zamjerate i ima li nešto što biste pohvalili?
Najprije naglašavam da cijenim gospodina Komadinu, ali u 16 godina mogao je i trebao napraviti puno više. Nakon toliko godina županovanja, gledamo samo rezultate, a oni su poražavajući. Druga smo županija u RH po egzodusu mladih i iseljavanju, odmah nakon Osječko-baranjske. Otoci i Gorski kotar dva i pol puta zaostaju u razvoju od Rijeke i riječkog prstena. Ravnomjeran razvoj samo je parola aktualne vlasti, a rezultata nema. Sama Rijeka zapuštena je i prepuštena slučaju. Investicija nema zato što ne postoji poticajna poduzetnička infrastruktura. Aktualni župan nikad nije službeno posjetio Industrijsku zonu na Kukuljanovu, perjanicu hrvatskoga gospodarstva, i to dovoljno govori o njegovom odnosu prema gospodarstvu i napretku uopće. Za takvo stanje prije svega su odgovorni gospoda Komadina i Obersnel. Osim toga, njihov antagonizam išao je samo na štetu našega kraja. Smatram da Županija treba imati partnerski odnos prema svima. Naravno da ima i dobrih projekata. Nisam isključiv političar i nemam problem reći da je projekt SRC-a Platak dobar i koristan. Treba pohvaliti i ulaganja u zdravstveni turizam.

Što Vas je ponukalo da se kandidirate za županicu? Nije li mjesto saborske zastupnice ostvarenje vaših političkih ambicija?
Nisam se kandidirala sama. Županijski je odbor HDZ-a PGŽ-a donio jednoglasnu odluku kojom me predlaže za tu odgovornu funkciju. Nakon toga konzultirala sam se s predsjednikom Andrejem Plenkovićem te prihvatila tu časnu obavezu. Moj politički rad uvijek je bio sustavan i kontinuiran i nikad nisam imala problem sa zasukavanjem rukava.

Na čemu će se temeljiti vaš program? Koje su njegove ključne stavke?
Program se temelji na tri osnovne poluge. To su gospodarski rast i razvoj i stvaranje uvjeta za otvaranjem novih radnih mjesta, sprječavanje iseljavanja te značajnija skrb za starije i nemoćne. Rješenje svih pitanja je gospodarstvo. Inzistiranjem na korištenju sredstava fondova EU kao i pomoćima resornih ministarstava možemo multiplicirati proračun, pokrenuti industriju. Nažalost, mi danas u Rijeci i županiji nemamo dizalica. Rijeka nije više grad koji teče, a županija stagnira, a kad nešto stoji, onda propada. Većina naših mjera usmjerena je upravo ka tome, promjenama i pokretanju, rastu i razvoju. Posebnim olakšicama i subvencijama poticat ćemo gospodarstvenike, a županijska sredstva za njih, sa sadašnjih 0.49% proračuna, najmanje udeseterostručiti. Mi sigurno nećemo trošiti 3 milijuna kuna za promidžbu županije. Za nas će najbolja promidžba biti ostvareni projekti i ljudi koji imaju bolje uvjete života i rada nego što je to sada.

Demografija je jedan od ključnih problema ne samo naše županije, već i čitave Hrvatske. Gorski kotar je jedna od mikro regija koja je najviše pogođena iseljavanjem i niskom stopom nataliteta. Imate li rješenja za to?
Ne samo Gorski kotar, već i Rijeka. Već sam spomenula sa smo druga županija u RH po iseljavanju. Rješenje svega je ulaganje u gospodarstvo, malo i srednje obrtništvo i poduzetništvo, poticajne mjere za izgradnju hotelskog smještaja, posebne poticajne mjere za kupovinu stana ili izgradnju kuće kao prve nekretnine, stavljanje neaktivne županijske imovine u funkciju gospodarstva. Kad pokrenemo taj kotač, onda se pokreće i sve ostalo. U suprotnom, možemo imati samo status quo, što ne želimo jer je to daljnji put prema dolje.

Turistički potencijal naše županije je golem, na koji način planirati valorizirati taj potencijal?
Živimo u najljepšoj, i prirodnim resursima i raznovrsnostima, najbogatijoj županiji. Da bilo koji kraj u svijetu ima uvjete kao mi, od mora do snježnih planina unutar pola sata, bio bi hit destinacija. Zašto u ostale primorske gradove izvan naše županije stiže 280 000 turista samo sa kruzera, a kod nas, jad i bijeda? Zašto se u ostalim primorskim gradovima gradi i 17 hotela u isto vrijeme, a u Rijeci nula na nuli? Za to je odgovorna vlast koja sada upravlja i gradom i županijom. Smatram da veliku pozornost treba usmjeriti na destinacijsku menadžment organizaciju turizma, donijeti realne akcijske planove i inzistirati na ostvarivanju. Ne smije se događati, kao i dosad, da se pišu studije, strategije, a realizacija je blago rečeno upitna. Ključna je i fuzija Jadran plus Gorski kotar koja nas može globalno turistički pozicionirati.

Što mislite o podjeli Hrvatske na pet ili šest povijesnih regija čime bi se ukinule županije?
Smatram da su županije bitne i važne i da treba samo raditi na daljnjoj decentralizaciji što se i vidi kroz rad mnogih ministarstava te pripremu zakona koji uskoro dolaze na dnevni red Sabora.

Što mislite o izrazito malom broju žena u sabornici? Podsjećam na zakonsku kvotu od 40 % žena na listama, no one najčešće zauzimaju mjesta na začelju. Zašto je tome tako?
Sjećam se da je naša europarlamentarka Ivana Maletić bila nositeljica liste za Sabor kao i kolegica Branka Juričev Martinčev. Dakle, ima i pozitivnih primjera i uzora. Da uvijek može, a rekla bih i mora, bolje, to je istina i na tome treba kontinuirano raditi. Žena u politici ne smije biti samo kvota ili forma, već potreba i stvarnost. Osim toga, cjelokupno društvo treba poticati žene u svakom napredovanju, pa tako i u politici, a staklene stropove porazbijati. Žalosno je što ih još i danas u najvećem broju slučajeva razbijaju hrabre žene, a ne društvo. Za sve to treba vremena i zaista vjerujem da idemo u dobrom smjeru. Pa vidite da u PGŽ HDZ nema niti kandidata za župana niti nositelja liste, već županicu i nositeljicu liste.

Recite nam, iz prve ruke, ima li HDZ većinu u Saboru? Hoće li doći do prijevremenih izbora?
Predsjednik Vlade Andrej Plenković osoba je koja nikad političku stabilnost države ne bi doveo u pitanje. Upravo naprotiv. Sve što radi, radi u smjeru osnaživanja kako političke, tako i gospodarske i financijske stabilnosti. Državnici tako rade.

Tjedan dana je do izbora, kakve rezultate očekujete? Je li HDZ spreman preuzeti Primorsko – goransku županiju?
Naravno da smo spremni. Ne bismo išli u izbornu utakmicu da nismo. Promjene u našoj zeleno-plavoj županiji su nužne. Nitko više nema vremena čekati, čekati, čekati i nikad dočekati rezultate gospodina Komadine i aktualne županijske vlasti i uprave. Znam da možemo bolje. U mandatu od 4 godine može se puno, ali se za to mora i puno raditi.