Povežite se s nama


Godina 2016. je godina torpeda, najvažnijeg riječkog tehnološkog izuma u povijesti. U sto godina, koliko se proizvodio u tom gradu, mornaricama diljem svijeta isporučeno je 20-ak tisuća torpeda. Neki od njih promijenili su suvremenu povijest.

Dana 9. travnja 1940., kada su nacisti nenadano napali tada neutralnu Norvešku, jaka njemačka mornarica, koja je krenula prema fjordu Oslo kako bi ušla u istoimeni grad i svrgnula kralja i vladu, nije znala za podzemne lansirne rampe torpeda, skrivene ispod otoka.

Među torpedima ispaljenima na njemački ratni brod Blücher bio je i jedan pristigao još 1900. iz riječke tvornice.

Već nekoliko desetljeća propada najstarija, ali i jedina lansirna rampa torpeda na svijetu. Riječki entuzijasti pozivaju na očuvanje vrijedne industrijske baštine.

U Europi i svijetu zapuštena lansirna rampa postala bi simbol urbanog turizma. Zamislite samo što bi s njom napravili Norvežani, čiju je kraljevsku lozu spasio i riječki torpedo. Jesu bogatiji, ali nisu kreativniji. Možda se dogodi čudo pa priča o torpedu postane jedan od aduta Rijeke kao europske prijestolnice kulture 2020, navodi HRT u svom video prilogu.