Povežite se s nama

Vijesti

Vijećnici Mosta najavili vruću političku jesen u Rijeci, poseban naglasak na komunalni sustav

Objavljeno

na
Most NL danas je u Rijeci održao konferenciju za medije pod nazivom „Vruća politička jesen u Rijeci i stanje u komunalnom sustavu Grada“, a njihovo priopćenje tim povodom prenosimo u cijelosti:

Govorili su gradski vijećnici u Gradu Rijeci Petra Mandić i Josip Kukuljan.

Josip Kukuljan otvorio je konferenciju za medije istaknuvši kako je potrebno ukazati  na nedavne napise o rodbinskoj povezanosti suosnivača tvrtke Euromodul koja već godinama radi unosne poslove za Grad I gradske pročelnice Irene Miličević.

Tom prilikom naglasio je sljedeće: “Pitamo se je li ujak pročelnice Irene Miličević imao nepriličnu prednost u odnosu na njegovu konkurenciju? Jesu li građani Rijeke možda preplatili opremu za tržnice, autobusne nadstrešnice i ostalim što je proizvela i montirala tvrtka Euromodul?

Jesmo li mogli proći povoljnije?

Zato smo uputili i uputit ćemo čitav niz vijećničkih pitanja kako bi otkrili istinu. Uostalom posao gradskih vijećnika je uz predlaganje rješenja, uočavanje i upozoravanje na nepravilnosti i nedostatke rada gradske uprave.

Podsjetimo da  je majka Irene Miličević  djevojački rođena Babić i ona je rođena sestra od Dragutina Babića, jednog od osnivača i vlasnika tvrtke Euromodul.

Rodbinska povezanost između vlasnika firme koja dobro zarađuje u poslovima s Gradom i pročelnice istog Grada ne mora nužno biti korupcija, ali sigurno postoje elementi sukoba interesa. Pročelnici po našim zakonima nisu dužnosnici i njihove sukobe interesa nitko ne kontrolira. U ovom slučaju jedini koji može dati sud je li postojao sukob interesa je gradonačelnik Obersnel koji je gospođi Miličević neposredno nadređen.

U tom kontekstu, javnost mora znati je li pročelnica Miličević ikada Obersnela izvijestila o svojoj rodbinskoj povezanosti s vlasnikom Euromodula i kako je on na to reagirao.“

Petra Mandić je nastavila:

“ Smatramo da se ovu jesen na svim razinama moraju postaviti pitanja kako se troše novci građana Rijeke, kako se upravlja gradskim tvrtkama i gradskim proračunom.

Preplaćujemo li mi građani Rijeke prirez da bi onda novci išli u razne projekte upitne isplativosti i održivosti kao što je Galeb?

Preplaćujemo li račune za komunalne usluge da bi neka komunalna društva ostvarivala basnoslovne dobiti s kojima će se pokrivati tko zna kakvi troškovi??”

Mandić je nadalje pojasnila zašto postavlja ova pitanja i naglasila je:

“Proučili smo financijska izvješća Rijeka plusa, Autotroleja i Čistoće za 2018. Godinu i utvrdili sljedeće.

Rijeka plus je u 2018. poslovao s dobiti od 5 milijuna kuna. Tvrtka koja primarno svoje usluge nudi komunalnim društvima ostvaruje lijepu dobit dok je u isto vrijeme Autotrolej 2018. godinu završio s gotovo 10 milijuna kuna gubitka!!! Umjesto da Rijeka plus smanji cijene svojih usluga Autotroleju i omogući svim građanima Rijeke da koriste siguran i dostupan javni prijevoz, čak i Rijeka plus svojim računima gura Autotrolej u sve veće financijske probleme.

Stoga se pitamo planiraju li se gubici Autotroleja svaliti na leđa građana ili će se ipak naći način i bolja odnosno razumnija suradnja Rijeka plusa i Autotroleja kako bi se Autotrolej spasio propasti?

Zašto sumnjamo da će se gubici Autotroleja moguće svaliti povećanjem cijena javnog prijevoza na leđa građana?

Odgovor leži u enormnom povećanju prihoda Čistoće.

Naime, u studenom 2018. svim građanima Rijeke i okolice narasli su računi za usluge Čistoće i svi plaćamo značajno više za još uvijek istu uslugu (kante za otpad i dalje stoje na javnim površinama, zajedničke su i obračun se vrši po količini pražnjenja, a ne po stvarnoj količini otpada koje kućanstvo praizvodi!!).

U istoj toj 2018. godini prihod Čistoće narastao je s približno 110 milijuna kuna u 2017. na skoro 146 milijuna kuna u 2018. godini!!! Dakle, prihod im je u 2018. godini narastao za 36 milijuna kuna, odnosno za 1/3 je veći nego je bio godinu prije!

Dobit koju je Čistoća iskazala u 2018. godini iznosi skoro 15 milijuna kuna!

Obzirom je Čistoća komunalno društvo i trebalo bi najbolju moguću uslugu nuditi po najnižoj mogućoj cijeni, a ne ostvarivati enormne dobiti na teret građana kojima se povećavaju računi, opravdano se pitamo kako se to vodi ovaj grad?? Tko uopće misli na dobrobit građana ili su sva komunalna i trgovačka društva, kojima grad upravlja i kojima je osnivač, manje više sama sebi svrha i dostatna? Zar ne bi i ona trebala biti na korist građana i ništa više?

Zbog svega ovoga tražit ćemo izvješće Gradonačelnika o poslovanju ovih društava u 2018. Kao i detaljna pojašnjenja na ova naša pitanja!” – navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram