Povežite se s nama

Opatijski vijećnici i članovi Nezavisne liste Ive Dujmića zajedno sa zamjenikom gradonačelnika, Emilom Priskićem, održali su ovog utorka, 8. kolovoza, konferenciju za medije ispred KTC-a Gervais te su još jednom istaknuli da je USKOK odbacio prijavu protiv Dujmića za bilo kakve malverzacije prilikom gradnje tog objekta, a najavili su također i neke nove mjere kojima žele potaknuti opatijske poduzetnike.

“Smatramo da je zgrada Gervaisa ponos Opatijaca iako je nažalost često spominjana u negativnom kontekstu. Odbacivanjem kaznene prijave od strane DORH-a koja je podnesena protiv Ive Dujmića, drago nam je da je potvrđeno kako nema nikakvih kaznenih djela koje se vežu za Gervais. Ovim činom držimo da bi Gervais trebalo prestati koristiti u negativne političke svrhe te da bi akteri neosnovane kaznene prijave trebali razmisliti o isprici.

Mi smo najjača politička struja u Gradu Opatiji obzirom imamo tri osobe u izvršnoj vlasti (gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika) te šest vijećnika u Gradskom vijeću (od kojih i potpredsjednika Gradskog vijeća) te ćemo tu snagu koristiti radi ostvarenja boljitka građana Grada Opatije i povećanja životnog standarda kako smo i obećali tijekom kampanje”, poručio je Priskić.

Predsjednik kluba vijećnika Nezavisne liste Ive Dujmića još je jednom podsjetio na pronatalitetne mjere koje su usvojene na prošloj sjednici Gradskog vijeća.

“Naime, kako smo i bili obećali za vrijeme izborne kampanje, prionuli smo prioritetnim mjerama koje se tiču povećanja standarda građana Grada Opatije. Za sada smo predložili, a u Gradskom vijeću su izglasane slijedeće mjere:

  • poticaji za novorođeno dijete, a visina kojih naknada pozicionira Grad Opatiju na najviše mjesto u Republici Hrvatskoj (10.000,00 kn za prvo dijete i zatim dodatnih 5.000,00 kn za svako sljedeće dijete),
  • vrtići (besplatna usluga vrtića za upisano drugo i svako sljedeće dijete, a usluga vrtića je besplatna i ako je jedno dijete upisno u školu),
  • naknada za udžbenike za osnovnu školu i srednju školu od 2018. godine,
  • potpore za umirovljenike sa mirovinom manjom od 3.000,00 kn mjesečno 2 puta godišnje po 500,00 kn te besplatno godišnje dopunsko zdravstveno osiguranje.

Držimo da je do sada postignuto vrlo značajno za naše građane jer je svako povećanje životnog standarda značajno. Pripremamo još i dodatne mjere koje će biti dostavljene na izglasavanje u Gradsko vijeće nakon ljetne stanke”, najavio je Vlah, a o kojim mjerama se radi otkrili su vijećnici Zorica Sergo i Vlado Brnečić.

“Također je jedna od mjera koja je u pripremi i poticaji za otvaranje OPG-a od 6.000,00 kn + 12 mjesečnih poticaja od 1.000,00 kn. Ova mjera je svakako namijenjena kao pomoć građanima koji imaju vrtove u zaleđu centra Grada kako bi mogli svoja poljoprivredna gospodarstva staviti u funkciju i pospješiti gospodarsku klimu Grada Opatije. Namjera je proizvodnju u zaleđu Grada približiti gradskoj tržnici i restoranima”, rekla je Sergo.

“Bitno je građanima u što većoj mjeri osigurati posao i primanja kojima mogu financirati životne potrebe te u smjeru pomaganja građanima kao i u smjeru poticanja poduzetništva u pripremi su dodatne mjere za građane, poduzetnike i one koji to namjeravaju postati:

  • oslobađanje od plaćanja terasa u zimskom periodu,
  • poticaji za početak obavljanja registrirane djelatnosti od 10.000,00 kn + 12 mjesečnih poticaja od 2.000,00 kn,
  • poticaji za zapošljavanje  svih dobnih skupina od 10.000,00 kn + 12 mjesečnih poticaja od 2.500,00 kn tvrtkama i obrtima kod zaposlenja osoba s prebivalištem u Opatiji,

Grad Opatija nastoji unutar svojih objektivnih mogućnosti pomoći poduzetnicima, ali ne smijemo zaboraviti kako u velikoj mjeri u tome mora sudjelovati i sama Republika Hrvatska. Nemojmo zaboraviti kako je do sada poduzetnicima ugostiteljske djelatnosti ukinut porez na promet od 3%”, podsjetio je Brnečić.

Vijećnici okupljeni oko Akcije mladih i SDP-a nedavno su najavili kako žele analizirati učinke ukidanja spomenutog poreza na potrošnju ugostiteljima te ukoliko učinci nisu pozitivni, da bi trebalo razmisliti o vraćanju tog nameta. “Naš stav je da tu mjeru koja je donijeta još prije izbora ne treba ukidati. To će se reflektirati kroz povećani promet, a onda će se drugim smjerovima i kanalima ponovno puniti gradski proračun. Poduzetnici imaju brojne namete i treba im olakšati koliko je moguće”, poručio je Priskić.