Povežite se s nama

Vijesti

ViK Rijeka objašnjava situaciju: Zašto su radovi u Adamićevoj ulici manje vidljivi?

Objavljeno

na
S obzirom na trenutne reakcije građana kako na gradilištu u Adamićevoj ulici nisu u velikoj mjeri vidljivi radovi, KD Vodovod i kanalizacija Rijeka je kao jedan od investitora projekta odlučio reagirati. ViK Rijeka je u stalnom kontaktu s izvođačem radova te građanima donosi pojašnjenja:

Kao što je već bilo najavljeno u ranijim objavama za medije, po zatvaranju Adamićeve ulice izvođač radova na gradilištu pristupio je pristupnim radovima postavljanja novog privremenog vodoopskrbnog mimovoda koji se proteže od Veslarske ulice do Žabice. Izvođač na gradilištu postavlja novi privremeni vodoopskrbni mimovod kako bi se građanima osigurala stabilna i sigurna vodoopskrba tijekom cijelog razdoblja trajanja investicije. To znači da će zbog radova, postojeća glavna vodovodna cijev u Adamićevoj ulici koja opskrbljuje korisnike te ulice, pa i šire ( među njima se nalazi i riječki KBC) biti zamijenjena novim privremenim vodoopskrbnim mimovodom. Prije uspostavljanja novog privremenog vodoopskrbnog mimovoda, potrebno je izvršiti temeljnu i sveobuhvatnu dezinfekciju. Izvođač na gradilištu trenutno vrši postupke dezinfekcije. Nakon što postupci dezinfekcije budu gotovi, uzet će se uzorci vode te će biti poslani na analizu ovlaštenom laboratoriju. Za rezultate svih mikrobioloških analiza vode potrebno je 72 sata. Nakon završenih postupaka dezinfekcije i analize uzoraka vode, izvršit će se prespoj novog privremenog vodoopskrbnog mimovoda. Nakon prespoja u funkciji će biti novi privremeni vodoopskrbni mimovod i glavna vodovodna cijev u Adamićevoj ulici te će početi prebacivanje korisnika s glavne vodovodne cijevi na novi privremeni vodoopskrbni mimovod. S obzirom na veliki broj korisnika, prebacivanje će trajati cijeli idući tjedan.

Tek kada se svi korisnici prebace na novi privremeni vodoopskrbni mimovod, izvođač na terenu može anulirati postojeću glavnu vodovodnu cijev u Adamićevoj ulici i krenuti s jačim iskopima. Kada bi izvođač na gradilištu krenuo s jačim iskopima prije uspostavljanja novog privremenog mimovoda postajala bi opasnost prekida vodoopskrbe za sve korisnike koji koriste glavnu vodovodnu cijev u Adamićevoj ulici. Postojeća glavna vodovodna cijev stara je više od 100 godina i uslijed velikih iskopa moglo bi doći do njezina oštećenja. Paralelno s postupcima dezinfekcije, trenutno izvođač na gradilištu vrši i probne iskope. Kada se svi korisnici prebace na novi privremeni mimovod i kada izvođač na terenu anulira glavnu vodovodnu cijev, u Adamićevoj ulici počet će radovi iskopa koji će biti puno vidljiviji javnosti za razliku od sadašnjih radova. Za kraj, Vodovod i kanalizacija Rijeka, kao jedan od investitora projekta u Adamićevoj ulici apelira na strpljenje i razumijevanje građana, ali i na činjenicu kako su sadašnji radovi na gradilištu u Adamićevoj ulici, premda slabije vidljivi, svakako neophodni za sigurnu i stabilnu vodoopskrbu građana Rijeke, ali i za realizaciju cjelokupne investicije.

Podsjetimo u Adamićevoj ulici KD Vodovod i kanalizacija Rijeka je ugovorio radove rekonstrukcije vodoopskrbe i odvodnje. Radovi u Adamićevoj ulici predstavljaju nastavak velikog projekta rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje. Izvodit će se od spoja na izvedeni kolektor od restorana Indexa do izlaza u Ribarsku ulicu. Njima je predviđena izgradnja jednog kilometra transportnog kanalizacijskog kolektora promjera 80 cm, rekonstrukcija mješovitog kolektora promjera 1,2 m u duljini od 300 m, izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda u duljini 870 m i sekundarnih vodovodnih cjevovoda te izgradnja sekundarnih kanalizacijskih kolektora u duljini od 800 m. Uz navedeno, izvodit će se radovi na rekonstrukciji kanalizacijskog kolektora u Henckeovoj ulici i rekonstrukcija vodovoda u Scarpinoj ulici koje će u iznosu od 358.398,45 € vlastitim sredstvima financirati KD Vodovod i kanalizacija. Pritom, radovi u Adamićevoj ulici važan su dio komplementiranja projekta “Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Rijeka“ koji je većim dijelom financiran EU bespovratnim sredstvima. U Adamićevoj ulici bit će izgrađen glavni kolektor koji predstavlja nastavak spoja na već izvedeni kolektor u Krešimirovoj ulici. Kolektor će sve otpadne vode sa zapadnog dijela grada, odvoditi do Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže