Povežite se s namaGrađani Rijeke, ali i nekih susjednih jedinica lokalne samouprave od ovog mjeseca počeli su dobivati znatno više račune zbrinjavanja otpada od strane gradskog komunalnog društva Čistoća.

Oni su čak i do 110 posto viši nego što je to bio slučaj mjesec dana ranije, pa je stigao očekivani val nezadovoljstva među stanovništvom, naročito jer se cijena i dalje formira isključivo na temelju veličine stambenog ili poslovnog prostora, a ne po broju stanara/korisnika, odnosno količini otpada.

Stanovnici Viškova odlučili kako neće samo “plakati putem Facebooka”, već će izaći na cestu i jasno dati do znanja što o tome misle i pokušati nešto promijeniti. Prosvjed će se održati u utorak, 17. listopada, s početkom u 16:30 sati.

“Unatoč obećanjima načelnice Sanje Udović kako će uz “ljubav i znanje” zaštititi svoje sumještane od poskupljenja usluge odvoza otpada,došli smo do toga da Općina uopće nije poslala ni prigovor na novi Čistoćin obračun cijene računa.

Stoga, nije nam preostalo ništa drugo, nego da organiziramo prosvjed ispred Općine i kažemo načelnici što mislimo o tome.

1. Zahtijevamo HITNO očitovanje načelnice što je učinila po ovom pitanju.

2. Zahtijevamo da načelnica zaštiti mještane Viškova i pokrene sve potrebne postupke kako bi se ovi računi poništili.

3. Zahtijevamo da se pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada, koji je započeo pred 5 godina, provede do kraja, i to tako da se odvojene sirovine ne voze na Marišćinu nego u Metis. Građani Viškova NEĆE odvajati otpad i gledati kako jedan kamion to sve prikupi i vozi da nahrani ono čudovište od Marišćine. Želimo da se naš odvojeni otpad RECIKLIRA tako da se vrati u isti cirkularni ciklus, a ne tako da se vozi na Marišćinu i u daljnjem postupku spaljuje.

4. Zahtijevamo od Općine da iskoristi sva dostupna sredstva i izvrši pritisak prema gradonačelniku Rijeke, gospodinu Vojku Obersnelu, kao i prema Vijeću Grada Rijeke, da se usvoji i implementira studija ekološkog zbrinjavanja otpada koja već 5 godina stoji u gradskim ladicama. Želimo odvajati i reciklirati te manje plaćati.

Stanovnike Krka koji već godinama odvajaju i recikliraju po studiji koju ima i Rijeka, očekuje tek “neznatno” povećanje cijene od 15-tak% (oni odvajaju 50%) , s tim kako tih 50% budu dizali, tako će im se računi smanjiti, što u prijevodu znači da će se njima računi kroz par godina vratiti na cijenu prije poskupljenja, a kroz još daljnji period kad postignu preko 65% odvajanja i recikliranja, računi će im se početi smanjivati.

5. I najbitnija točka. Ova sadašnja naplata je PROTUZAKONITA.
Prema članku 33. stavak 2. i 3. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (NN/73/17).
Čistoća je dužna:
– obračunavati cijenu usluge razmjerno količini predanog otpada u obračunskom razdoblju,pri čemu je kriterij količine otpada u obračunskom razdoblju masa predanog otpada ili volumen spremnika otpada i broj pražnjenja.
– voditi evidenciju o preuzetoj količini otpada od pojedinog korisnika usluge u obračunskom razdoblju prema kriteriju količine otpada.

Ove podatke Čistoća NEMA jer joj je to ,uz ovakav sustav, nemoguće izvesti. Stoga, računi su protuzakoniti”, poručuju organizatori prosvjeda.

Postoje određene najave i o prosvjedu u Rijeci, ali točnog termina zasad ipak nema.