Povežite se s nama

Vijesti

Viškovo uvodi jednokratnu godišnju pomoć za starije osobe i nagrade za najbolje učenike

Objavljeno

na


Općinsko vijeće Općine Viškovo jučer je održalo e-sjednicu na kojoj je usvojeno niz važnih odluka, a sve su odluke usvojene jednoglasno. Usvojena je tako i Odluka o pravu na jednokratnu godišnju pomoć starijim osobama koje će moći ostvariti osobe s navršenih 65 godina koje imaju prebivalište na području Općine Viškovo najmanje 5 godina prije dana podnošenja zahtjeva. Pravo na pomoć moći će ostvariti korisnici bez prihoda ili čiji je ukupni mjesečni prihod manji od 3.000,00 kuna mjesečno. Korisnik za kojeg se utvrdi prosječna visina ukupnog mjesečnog prihoda iz prethodne godine u iznosu do 1.500,00 kuna ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000,00 kuna. 600 kuna dobit će oni s prihodima između 1.500,01 kuna i 2.500,00 kuna, a 400 kuna oni s prihodima između 2.500,01 kuna i 3.000,00 kuna. Pod ukupnim mjesečnim prihodima smatraju se prihodi propisani Zakonom, odnosno sva financijska i materijalna sredstva koja samac ostvari po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način. U ukupni mjesečni prihod ne ulazi prihod od zajamčene minimalne naknade i svi prihodi koje pojedinac ostvaruje temeljem već postojećih prava iz socijalne skrbi koja osigurava Općina Viškovo. 

„Razvoj lokalne zajednice i rast standarda kvalitete života jedan je od osnovnih strateških ciljeva Općine Viškovo. Svjesni smo činjenice da brojni umirovljenici imaju niske mirovine, da su na granici siromaštva, da im je adekvatna zdravstvena zaštita nerijetko financijski nedostupna, da im nedostaje kvalitetna institucionalna i izvaninstitucionalna skrb te im na ovaj način želimo olakšati svakodnevicu. Uoči izrade prijedloga Odluke dugo smo razmišljali kako pomoći starijim osobama i analizirali brojne načine kako to ostvariti. Na kraju smo odlučili da je najprimjerenije isplatiti im novčanu pomoć jer oni najbolje znaju svoje prioritete te će sami odlučiti za što će koristiti ova sredstva. Za ovu godinu u proračunu smo za ovu namjenu osigurali milijun kuna. Prema našoj procjeni, ovom će Odlukom biti obuhvaćeno nešto više od 1600 osoba starijih od 65 godina koje će ostvariti pravo na jednokratnu godišnju pomoć u iznosu od 400 do 1000 kuna. Mogu reći da je ovo samo početak te da ćemo u narednim godinama, sukladno mogućnostima, nastojati ovaj iznos i povećati“, rekla je općinska načelnica Sanja Udović. Za ovu godinu, iznimno, zahtjevi će se primati od 1. listopada do 31. listopada. U idućim godinama, zahtjevi će se zaprimati od 15. veljače do 15. ožujka. 

Na sjednici je jednoglasno usvojena i Odluka o nagrađivanju učenika generacije 2019./2020. i odličnih učenika. Učenik generacije Osnovne škole Sveti Matej Viškovo nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 3.000,00 kuna. Nagradom u iznosu od 1.500,00 kuna nagrađeni su učenici koji su tijekom svih godina školovanja postigli odličan uspjeh i to njih čak 22-oje iz Osnovne škole Sveti Matej, a njih 14-ero koji pohađaju osnovne škole izvan područja Općine Viškovo. 

Općinsko vijeće donijelo je i Odluku o namjeni poslovnog prostora u vlasništvu Općine. Riječ je o prizemnom prostoru u zgradi Doma Marinići koji je svojedobno bio u zakupu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Budući da prostor više nije u zakupu ni jedne fizičke ni pravne osobe, Općina ga je odlučila urediti i namijeniti za potrebe djelatnosti zdravstvene zaštite na primarnoj razini. U prostoru veličine 75 četvornih metara smjestit će se pedijatrijska ambulanta koju će Općina do kraja kalendarske godine urediti sukladno važećim standardima. 

Na sjednici je donesena i Odluka o imenovanju ravnateljice Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora. Ustanovu će i u narednom četverogodišnjem mandatu voditi Branka Miočić koja je bila jedini kandidat na natječaju. Aktualnu ravnateljicu podržao je i općinski Odbor za izbor i imenovanja jer je, među ostalim, kroz svoj četverogodišnji program rada dokazala svoje stručne i organizacijske kompetencije koje upućuju na to da će i dalje uspješno voditi Javnu ustanovu Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora u narednom mandatu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram