Povežite se s nama

Vijesti

Visoka poslovna škola PAR uskoro kreće s online programom kriznog komuniciranja i odnosa s javnošću

Objavljeno

na

Ilustracija
“Iz krize možemo izaći kao pobjednici samo i jedino pravodobnom i otvorenom komunikacijom. Uspješno krizno komuniciranje započinje pripremom za moguće krize onda kada problem još nije na vidiku”, Ermina Duraj

Epidemija koronavirusa COVID 19 potakla je krizu globalnih razmjera i suočila sve društvene organizacije sa situacijama za koje većina nije bila pripremljena.

Upravljanje krizom i krizno komuniciranje postali su ključni zadaci menadžera svih razina, kako u  javnim tako i u  privatnim tvrtkama i organizacijama.

U cilju jačanja kompetencija kriznog komuniciranja te vještina odnosa s javnošću svih upravljačkih razina, Visoka poslovna škola PAR kao jedna od vodećih obrazovnih institucija za obrazovanje u regiji, organizira i provodi program stručnog usavršavanja iz područja kriznog komuniciranja i odnosa s javnošću on-line.

Riječ je o programu koji je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa se sukladno tome upisuje u e-radnu knjižicu.

Nastavne cjeline koje program obuhvaća su Krizni menadžment i krizno komuniciranje, Mediji i odnosi s javnošću, Komunikacijske i prezentacijske vještine, Upravljanje događajima, Upravljanje marketingom i eMarketing, PR alati i tehnike. 

Područje odnosa s javnošću najčešće se poistovjećuje s jednim od njezinih dijelova – odnosima s medijima i kriznom komunikacijom. Čak i oni koji ne prepoznaju koliko je važno koristiti se odnosima s javnošću vrlo brzo promijene mišljenje kad se nađu usred krizne situacije u kojoj ne znaju kome se prvo obratiti i što reći. 

Kriza u kojoj se organizacija nađe ne mora nužno imati samo negativne posljedice za organizaciju. Ona je vrlo često i prilika za razvoj, za poboljšanje pa čak i za učvršćivanje ugleda, naravno ako se u kriznoj situaciji pametno i odgovorno postupa. 

Koja je razlika između problema i krize? Kakvo je planiranje u kriznoj situaciji? Kakva je komunikacija kad se dogodi kriza? Koje su to javnosti s kojima organizacija mora komunicirati tijekom krize? Kada i kako uključiti medije? Koje prilike mogu proizići iz krize? Kako upravljati ugledom?

Odnosi s medijima su važan dio odnosa s javnošću, ali je vrlo česta zabluda da odnosi s javnošću i nisu ništa drugo nego odnosi s medijima. Odnosi s medijima samo su jedan od mnogih programa odnosa s javnošću! Kako napisati objavu za medije? Pripremiti se za intervjue ili davanje izjava? Kako organizirati konferenciju za medije?

Komunikacija se može definirati na različite načine: kao prenošenje informacija, razmjena ideja ili proces uspostave zajedničkog značenja između pošiljatelja i primatelja. Uz navalu poruka i informacijsko preopterećenje samo mali broj poruka potakne akciju. Zato je komunikaciju važno dobro razumjeti i pozorno planirati.   Kako razviti verbalne i neverbalne vještine komuniciranja uz primjenu elemenata jasne komunikacije te kako vješto prezentirati i organizirati prezentaciju? Kako upravljati komunikacijom s unutarnjim i vanjskim javnim mnijenjem primjenjujući pravne i etičke dimenzije odnosa s javnošću?

Koja je razlika između marketinga i odnosa s javnošću? Kako razlikovati marketinške alate u poslovnom okruženju i izraditi marketing plan? Kako upravljati organizacijom različitih događaja?

Koja je uloga e-marketinga te koje su njegove prednosti? Koji su najčešći PR alati i tehnike te kako maksimalno iskoristiti društvene mreže?

Na sva ova pitanja dobit ćete odgovor ukoliko upišete program stručnog usavršavanja Visoke poslovne škole PAR za voditelja poslova odnosa s javnošću.

Svrha ovoga programa je osposobiti polaznike vještinama komuniciranja s javnošću, kako u redovitim zadacima informiranja tako i u kriznim, kojima na žalost i sami svjedočimo proteklih dana.

Po čemu se ovaj program razlikuje od drugih, odnosno koja je njegova velika prednost, a Vaša dodana vrijednost? Program stručnog usavršavanja za poslove voditelja/ice odnosa s javnošću temeljen je na praktičnim primjerima i radionicama! Predavači su ljudi bogatog iskustva iz područja koje Vam predaju!

Nastavne cjeline Krizni menadžment i krizno komuniciranje, Mediji i odnosi s javnošću te Komunikacijske i prezentacijske vještine predaje Ermina Duraj, univ. spec. rel. publ., komunikacijska stručnjakinja, voditeljica Kabineta župana – Službe za odnose s javnošću i protokol u Primorsko-goranskoj županiji. Radila je kao novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji u HRT Centru Rijeka, a potom i na Kanalu Ri, regionalnoj televiziji sa sjedištem u Rijeci. Dobitnica je PRO PR Awards priznanja za svoj predani rad u odnosima s javnošću i povezanim disciplinama. 

Kao što i sama navodi „kriza je događaj koji se pojavljuje iznenada, neočekivano i zahtjeva brzu reakciju. Može je uzrokovati ljudski faktor, prirodna nepogoda, skandal, konflikt… Može biti pozitivna i negativna, a zavisi od uvjeta u kojima je nastala i konteksta u kojemu se događa. Može ugroziti ugled, a upravljanje krizom na pravi način može sačuvati reputaciju. Početak krizne komunikacije jest u pripremi strategije, odnosno pravilima kriznog komuniciranja koji će svim sudionicima komunikacije u teškim i nesvakidašnjim problemima pojednostaviti djelovanje“.

Upravljanje događajima i Upravljanje marketingom predaje dr.sc. Žarko Stilin, stručnjak za upravljanje marketingom, marketinške strategije i specifične oblike marketinga poput neprofitnog marketinga, marketinga u javnom sektoru, marketinga u turizmu, političkog marketinga i marketinga u event menadžmentu. Posebno područje interesa su mu politički marketing, marketing javnog sektora i event menadžment. Objavio je niz znanstvenih i stručnih radova na temu ekonomije i marketinga i sudionik je mnogih znanstvenih skupova i konferencija te član HUOJ-a i CROMAR-a, a 2019. je izabran u zvanje višeg predavača. Prodekan je za poslovnu suradnju i predstojnik Katedre za marketing i komunikacije na Visokoj poslovnoj školi PAR. Izuzev posla u Hrvatskoj elektroprivredi i na Visokoj poslovnoj školi PAR vlasnik je inovativne i uspješne marketinške agencije aha marketing d.o.o. i direktor vinskih festivala u Primorsko – goranskoj županiji WineRi, LokVINA i VINO s okusom SOLI te istinski promotor proizvoda i vrijednosti Kvarnera. 

„Nažalost u današnje vrijeme svi misle da znaju sve o nogometu, politici i marketingu, i onda se dogodi kriza poput današnje i svi glasovi utihnu. Što sada s marketingom? Što s event managementom? Kako se nositi s krizom? Ima li izlaza?“ pitanja su na koja će dati odgovor naš simpatični predavač iz Selca.

O e-Marketingu, PR alatima i tehnikama imat ćete prilike saznati od Davora Žica,  mag. nov., glavnog urednika regionalnih portala Torpedo.media i PodUckun.net. Tijekom svoje petnaestogodišnje karijere u medijima bio je dio redakcije niza tiskanih i elektronskih medija. Rad u medijima uspješno spaja s aktivnostima u marketingu i odnosima s javnošću, prvenstveno u domeni kulture, turizma i gospodarstva. Bio je direktor marketinga i odnosa s javnošću jedne od TOP 20 kompanija u Primorsko-goranskoj županiji prema prihodima, a posljednje tri godine vodi svoju agenciju specijaliziranu za stvaranje marketinških sadržaja.

Ističe kako u vremenima krize društvene mreže postaju ključan medij za brzu i efektnu komunikaciju, što je posebice pokazala aktualna „nacionalna karantena“ izazvana širenjem koronavirusa. Društvene mreže omogućuju nam ne samo trenutnu komunikaciju kao odgovor na krizno stanje, već i praćenje povratnih informacija od javnosti kojoj su te poruke upućene. Ali i izvan kriznih vremena, društvene mreže uvelike su zamijenile neposredne socijalne kontakte, stoga je u upravljanju imidžem svake kompanije, institucije ili javne ustanove nužno znati kvalitetno komunicirati putem digitalnih kanala.  

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram