Povežite se s nama

Vijesti

Volosko će dobiti stubište nazvano po Ljubi Kuntariću

Objavljeno

na

Photo: Nel Pavletic/PIXSELLLjubo Kuntarić jedan je od najpoznatijih skladatelja glazbe u Hrvatskoj, preminuo je 2016. godine u Voloskom, a upravo tamo bi na idućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije trebalo po njemu biti imenovano jedno stubište.

Mjesni odbor Volosko podnio je 15. siječnja 2019. godine prijedlog da se javno prometna površina, stubište koje povezuje ulicu Andrije Štangera i Obalu Frana Supila imenuje u Stubište Ljube Kuntarića. Stubište počinje u ulici A. Štangera između kućnog broja 21. i 23.

U vezi ovog prijedloga pribavljeno je i mišljenje kćerke gospodina Kuntarića koju je prijedlog razveselio i koja je vrlo zadovoljna njime, pogotovo jer će ponjenom ocu nositi ime ulica u Voloskom kojeg je on veoma volio i koju je redovito koristio.

Ljubo Kuntarić bio je od 1951. godina stanovnik Voloskog i svojim je cjelokupnim radom zadužio naš kraj. Rođen je 20. lipnja 1925. godine u Čakovcu, aumro je u Voloskom 4. listopada 2016. godine. Kao glazbenik i skladatelj stvorio je mnoge i danas poznate skladbe zabavne muzike, mjuzikle „Karolina Riječka, „Tata,udajem se za crnca“ i „Na lijepom plavnom Jadranu“, glazbu za 18 filmova (međunjima i za antologijski film „H-8“ snimljen 1958. godine, s pjesmom Sretan put u izvedbi Gabi Novak) te brojne druge komorne, zborske, tamburaške i sakralne skladbe. 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najuspješnijih skadateljazabavne glazbe (ukupan opus procjenjuje se na preko 1000 skladbi).

Tijekom svog stvaralačkog rada osvojio je 45 festivalskih nagrada na raznimfestivalima zabavne glazbe a 2009. godine dobio je i glazbenu nagradu Porin za životno djelo.

Grad Opatija dodijelio mu je 1999. godine nagradu za životno djelo iz djelatnosti kulture. Nagradu za životno djelo dodijelila mu je i Primorsko-Goranska županija 2017. godine. Proglašen je počasnim građaninom Čakovca (grada gdje se je rodio), Požege (gdje je proveo veći dio mladosti) te Omiša i Imotskog (uz koje gradove je vezan dio njegovog klapskog opusa).

Iz njegovog 60-godišnjeg stvaralačkog rada spomenimo samo neke skladbe koji su postali evergrini te su i danas rado slušani: „Ta tvoja ruka mala“, „Kad si kupim mali motorin“ „Ako nećeš da te ljubim“, „Nina“, „Opatijo“ „Ti si priča srcamoga“, „Autobus Calypso“, „U nedilju Ane“, „Maškare, maškare“ te „Bez jedra i vjetra“.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram