Povežite se s nama

Problemi u funkcioniranju opatijske luke i dalje su aktualna tema. Nakon što je gradski vijećnik Vlado Brnečić reagirao na određene prozivke od strane opatijskog ugostitelja Ronija Voskiona, koji je uredio resoran Molo, stigao je i odgovor s druge strane. Očito je kako se njih dvoje, barem djelomično, slažu tek oko toga da je u luci situacija zabrinjavajuća.

Voskion je prozvan i da je cijelu priču pokrenuo jer je to dio kampanje “imenovanja jednog opatijskog političara” na funkciju ravnatelja Lučke uprave.

“Moram reći da nema nikakve političke motivacije. Ni crvenih, ni plavih, ni zelenih. Ja sam poduzetnik koji je u ovaj prostor uložio i otvorio radna mjesta, ali od samog početka investicije nailazim na probleme. Od početka nam se otežava uređenje prostora, zbog toga smo i kasnili s otvorenjem. Već tada nam se otežavalo s pristupom prostoru. Određeno vrijeme nam je stupiće spuštao lučki kapetan i redar, ali i njima je zabranjeno da to čine. Ravnatelj Lučke uprave im je čak prijetio i otkazom. Tada je reagirao gradonačelnik i pomogao s vraćanjem pristupa. Ja sam od samog početka upozoravao gradsku i županijsku upravu na nered u luci, već gotovo tri godine, pa to dokazuje da nisam uopće politički motiviran”, napominje Voskion na svojoj današnjoj konferenciji za medije.

“Vladimir Brnečić je u ovoj priči ispao pomalo harlekin. Uzeo si je nešto za pravo, a iz njegovih izjava je očigledno da “ga je netko spustio na zemlju” i rekao mu da se malo smiri. On nije dorastao funkciji gradskog vijećnika koju obavlja, on je zalutao u sve to. Nije točno ni da sam ja sve ovo pokrenuo jer tražim smanjenje zakupnine. Takvo što nije ni moguće, zakon jasno propisuje da se izlicitirana cijena ne može mijenjati. Što se tiče njegovih komentara da sam se financijski preračunao, mogu samo reći da on nije financijski stručnjak, a nije nikad bio ni poduzetnik ili obrtnik da bi znao nešto o financijskim projekcijama. To što priča su totalne gluposti, umjesto da je sretan što se ovakvo nešto napravilo. Ja sve svoje račune uredno plaćam, što je potvrdio i gradonačelnik.”

luka-opt

Pristup za dostavu restoranu Molo i dalje je problem…

“Brnečić kaže da ima mogućnost spuštanja stupića zbog servisiranja upravljačke kutije, a ona se ni ne nalazi na luci, već je ispred Galije. Ne znam da li se time samo “vadi”, ali to samo potvrđuje da u luci vlada kaos. Kako netko može dobrovoljno popravljati upravljačku kutiju bez ikakve pravne osnove. Ako ima već toliko dobre volje, upitao bih ga da li i svoju funkciju gradskog vijećnika i predsjednika Nadzornog odbora gradske tvrtke Opatija 21 obnaša dobrovoljno ili je za to plaćen. Priznajem da sam povremeno svoj automobil parkirao na području luke, ali isto tako je to i on činio. Kaže da mi je sad omogućeno pristupiti prostoru luke za dostavu, ali to nije točno. Zbog toga i dalje imamo probleme.”

Upitan je li barem u posljednje vrijeme u ikakvom kontaktu s nadležnima iz Lučke uprave, stigao je negativan odgovor. “S odgovornim osobama iz Lučke uprave ja nikako ne uspijevam stupiti u kontakt, oni su potpuno nezainteresirani. Mnogo njih je potvrdilo da ovdje vlada nered. Mene zanima zašto nitko nije reagirao zadnjih 16 godina koliko je Debelić na svojoj funkciji, nego tek sad kad sam ja priču pokrenuo počinju se otkrivati neke stvari.”

“Jedriličarski klub Opatija – glavni problem u luci”

Tijekom cijelog vremena spominje se i Jedriličarski klub Opatija koji upravlja tamošnjom dizalicom, a Voskion upravo njih smatra razlogom brojnih problema.

“Ono što smatram iznimno problematičnim je i to što sam Brnečića ovog ljeta u više navrata vidio kako u luci upravlja dizalicom Jedriličarskog kluba Opatija. Nitko od odgovornih osoba nije bio prisutan. Je li on ovlašten i za te zadatke, je li to isto na dobrovoljnoj bazi ili je za to plaćen.”

“Ja već dulje vrijeme upozoravam da ovdje postoji ilegalno brodogradilište. Time upravlja Jedriličarski klub Opatija koji dobiva novčane dotacije iz Grada Opatije. Kad stigne novi ravnatelj Lučke uprave, tko god on bio, najprije se mora jako pozabaviti s Jedriličarskim klubom. Oni su izvor svih problema, izvor nereda. Njih treba dovesti u red, uključujući radno vrijeme dizalice. Krše čak i prometne propise ulaskom u luku jer konstantno ulaze u jednosmjernu ulicu. To je totalni kaos, nema nikakvih pravila i reda”, istaknuo je Voskion.