Povežite se s nama

Vijesti

Vozači Autotroleja prijete štrajkom ako im se ne poveća osnovica plaće

Objavljeno

na
Radnici Autotroleja jučer su, u pregovorima s upravom, uspjeli izboriti isplatu božićnice i povećanje neoporezivih dodataka na plaće, ali ne u iznosu koji su tražili te i dalje nemaju kolektivni ugovor koji je istekao prije dva i pol mjeseca, a uprava komunalnog društva i gradonačelnik Marko Filipović, koji zahvaljujući vlasničkom udjelu Grada Rijeke drži više od 80 posto glasova u Skupštini, i dalje ignoriraju zahtjeve sindikata za povećanjem osnovice plaća, javlja Novi list.

Povjerenici triju sindikata koji djeluju u Autotroleju – Alen Bartulac iz Sindikata primorsko-goranskih komunalaca, Mateo Mavrić, povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika i Nevenka Mršić iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske – za Novi list su, stoga, jučer potvrdili da nisu zadovoljni iznosom božićnice, a od svojih zahtjeva za povećanjem osnovice plaća, ističu, nemaju namjeru odustati te su spremni i na industrijske akcije, uključujući u konačnici i štrajk ako gradonačelnik i uprava ne sjednu s njima za stol i počnu pregovarati o odredbama novog Kolektivnog ugovora.

Sindikalisti ističu da su plaće u Autotroleju niže nego u većini ostalih gradskih komunalnih i trgovačkih društava, a prije nekoliko dana im je bilo rečeno da neće dobiti ni božićnicu.

Po pitanju isplate božićnice stvari su se promijenile jučer ujutro, nakon njihovih najava industrijskih akcija i našeg novinarskog upita upravi Autotroleja i gradonačelniku Marku Filipoviću, kada im je najavljena isplata božićnice u iznosu od 1.500 kuna i povećanje neoporezivog dodatka za topli obrok i efektivni rad za 300 kuna mjesečno.

No i dalje smatraju da je nedopustivo da nemaju potpisan Kolektivni ugovor, a traže i povećanje osnovice plaće koja u ovom trenutku za vozače, bez dodataka, iznosi 4.281 kunu neto.

– Kada smo predali inicijativu za početak pregovora, ujedno smo poslali prijedlog novog kolektivnog ugovora u kojem smo zajedno sa sindikatom vozača i prometnih radnika, osim povećanja dodataka na plaću, predložili niz drugih poboljšanja, a kao najbitnije od svega predložili smo drukčiji način obračuna plaće.

Ponudili smo više načina. Jedan je bio povećanje koeficijenata radnog mjesta i uvrštavanje dodataka u koeficijent, dok je drugi bio obračun plaće temeljem obračuna vrijednosti jednog bruto sata.

Do danas nismo dobili nikakav odgovor uprave, što je krajnje nedopustivo, da ne kažem neodgovorno. Tim više što vozača u ovom poduzeću kronično nedostaje.

Vozni red je reduciran do te mjere da su autobusi prekrcani u jutarnjim i popodnevnim špicama. Broj vozača se također smanjio.

Vozači muku muče s putnicima koji se nezadovoljni uslugom iskaljuju na njima. Kako bi se rasteretio postojeći vozni red i ubacilo više autobusa, pribjeglo se jedinom mogućem rješenju zbog nedostatka vozača, a to je rad u dvokratnim smjenama koje su udvostručene.

Ujutro i popodne, gdje ste gotovo cijeli dan na poslu. Ovim putem postavljam pitanje svima – od gradonačelnika, pročelnice za komunalni sustav te uprave KD-a Autotrolej – kako mislite da netko dođe raditi pod ovakvim uvjetima rada?

Predugo smo smirivali ljude, molili ih za strpljenje, u nadi da ćemo postići nekakav dogovor, ali nažalost ništa nije postignuto. Stvari su svakim danom sve gore i gore, nitko više nema strpljenja niti vjere da će se nešto promijeniti nabolje, kaže Bartulac.

Hoće li radnicima Autotroleja biti povećana plaća, pitali smo i riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, koji se već suočavao sa sličnim zahtjevima vatrogasaca i zaposlenih u riječkim dječjim vrtićima.

Filipović ističe da razumije potrebu sindikata Autotroleja za povećanjem materijalnih prava, a najavio je i da će se sastati s njima.

– Bilo bi mi drago da im se može udovoljiti u kratkom roku. No, za to su potrebna dodatna sredstva, koja ipak nije jednostavno osigurati.

Dalje, prema informacijama koje sam dobio od direktora Autotroleja, na današnjem je sastanku dogovoreno je da će sa sindikalnim akcijama pričekati, a u međuvremenu ćemo se sastati i vidjeti možemo li pronaći rješenje.

Inače, plaće su već povećavane i ukupan rast u ovoj godini iznosi 1.120 kuna neto. Također, jučer je na Skupštini društva odlučeno i da se isplati božićnica u iznosu od 1.500 kuna, kaže gradonačelnik.

Na naš upit strahuje li od kolapsa sustava javnog prijevoza zbog mogućeg masovnog odlaska vozača, odgovara da ih Autotrolej trenutačno ima dovoljno za obavljanje usluge.

– A s obzirom na to da se pokušava pronaći rješenje, ne očekujem da će doći do nekog značajnijeg odlaska vozača na neka druga radna mjesta, zaključio je Filipović.

Direktor Autotroleja Alberto Kontuš, koji je na toj dužnosti privremeno, na rok od šest mjeseci, nakon što je poništen natječaj za izbor nove uprave, na naš upit o zahtjevima radnika kaže kako vjeruje da do štrajka neće doći nakon što je sindikatima jučer rečeno da će božićnica biti isplaćena, piše Marinko Glavan za Novi list.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram