Povežite se s nama
U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeka jučer su održane dvije edukativne radionice kojima je prisustvovalo 25 polaznika Dječjeg vrtića „Đurđice“ iz Rijeke. Mališani su stigli u pratnji svojih odgajateljica Nele Dundović i Snježane Hrestak, a ovo im nije bio prvi susret s policijskim službenicima budući su se s njima već družili i u svom vrtiću.

Naime, Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske uz ostale preventivne aktivnosti namijenjene različitim dobnim skupinama, organizira susrete, tematska predavanja i edukativne radionice i za polaznike dječjih vrtića kako bi djeca od najranije dobi upoznala posao policije te s policijskim službenicima razvili prijateljski odnos.

Ovom prilikom suradnja je nastavljena na zahtjev djelatnica Dječjeg vrtića „Đurđice“ za čije su razigrane i znatiželjne polaznike održane radionice na temu prometa i  ekologije.

Prvu radionicu pod nazivom „Prvi koraci u prometu“ održala je policijska službenica Tajana Karanfilovski iz Postaje prometne policije Rijeka. Radionica je održana u cilju  povećanja sigurnosti djece kao sudionika u prometu od njihove najranije dobi, ali ujedno i radi pomoći  odgajateljima u provedbi prometnog odgoja za polaznike predškolskih ustanova.

Uz niz primjera i na djeci prilagođen način upoznala ih je s poslovima prometnog policajca, prometnim znakovima i njihovom uporabom. Djecu je posebno savjetovala  kako se trebaju ponašati u prometu kada su pješaci da bi bili što manje izloženi mogućim rizicima, a dobili su i niz drugih preporuka za što sigurnije ponašanje u prometu.

Drugu radionicu o primarnoj selekciji otpada održao je predstavnik komunalnog društva „Čistoća d.o.o“, Milan Zagorac. Uz edukativnu priču o odvajanju otpada prisutne mališane je podučio kako je i zašto potrebno već kod kuće razvrstavati otpad, odnosno prije nego se iznese „na ulicu“, gdje će biti odložen u za to posebno prilagođene spremnike tzv. otpadnike. Pojasnio im je kako ovakvim načinom odvajanja otpada i oni sami, svojim ispravnim i odgovornim ponašanjem pridonose čuvanju i zaštiti okoliša u kojem žive.

Tijekom obje radionice polaznici Dječjeg vrtića „Đurđice“ bili su vrlo pažljivi, zainteresirano prateći ono čemu su ih podučavali policijska službenica i predstavnik komunalnog društva, postavljajući im pitanja ili na iznoseći neka svoja iskustva, onako kako su oni nešto vidjeli ili doživjeli u prometu ili prilikom odlaganja otpada.

Po završetku radionica mališani su veselo pozdravili svoje domaćine te napustili Informativni centar za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeka do nekog novog susreta i druženja s policijskim službenicima.