Povežite se s nama

Vijesti

Za sustav županijskih lučkih uprava u ovoj godini iz proračuna PGŽ 9 milijuna kuna

Objavljeno

naNa početku jubilarnog, 100-tog susreta s novinarima, zamjenik župana Petar Mamula zahvalio se predstavnicima medija na suradnji i profesionalnom izvještavanju. “Kada smo već kod obljetnica, upravo smo obilježili i dvije godine rada naše Kašetice primorsko-goranske, koja je danas već brendiran i najvidljiviji projekt županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Projekt Kašetice pokrenuli smo s ciljem povezivanja sektora i mogućnost plasmana prepoznatljivih autohtonih proizvoda (naročito vina, maslinova ulja, sir, med, bobičasto voće, ljekovito bilje, mesne prerađevine…) u turističkoj ponudi Kvarnera. Drago mi je da su i proizvođači iz naše Županije prepoznali Kašeticu kao prostor za promociju i plasman svojih proizvoda. U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci provodi se projekt Karakterizacije autohtonih vinskih sorti Kvarnera s ciljem očuvanja autohtonih vinskih sorti Kvarnera, povećanja proizvodnje i njihove daljnje komercijalizacije, ove i naredne dvije godine”, rekao je zamjenik Mamula.

Provedbom Programa  obnove trajnih nasada voćnjaka i vinograda zasađeno je preko 400 hektara novih površina. Kontinuirano je pružana podrška pojedinačnim programima i projektima kao što su revitalizacija šuma maruna, obnova bakarskih terasa, unaprjeđenje proizvodnje Belice i kastavskog vinarstva, obnova zvonećanskih prezida, projekt okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Novom Vinodolskom, navodnjavanje u Baškoj, tehnološko opremanje za proizvodnju novih proizvoda – pjenušci, sirevi, likeri, obnova poljoprivrednih putova na Cresu…

Od odluka s prošlotjednog Kolegija župana izdvojio je sufinanciranje programa iznad zakonskog standarda u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima  za što će  Županija u 2020. godini iz proračuna izdvojiti 1.227.000,00 kn. “Zahvaljujući upravo ovakvim programima naši učenici ostvaruju odlične rezultate na raznim natjecanjima, domaćim i međunarodnima. Upravo se tim od 13 učenika gimnazije Andrija Mohorovičić, kao jedini hrvatski predstavnici spremaju na veliko međunarodno natjecanje iz robotike u Turskoj. Čestitamo im i želimo puno uspjeha”, rekao je zamjenik.

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević najavila je da će Županija u ovoj godini za projekte održavanja i gradnje lučke infrastrukture u sustav županijskih lučkih uprava izdvojiti oko 9 milijuna kuna. Od toga najveći pojedinačni iznos bit će usmjereni ŽLU Lošinj za luku Rovenska 2 milijuna kuna  te milijun kuna ŽLU Novi Vinodolski za luku u Povilama. Za preostalih 6 milijuna kuna upravo je otvoren poziv lučkim upravama da kandidiraju svoje projekte. Pročelnica je također najavila da će Primorsko-goranska županija s 450.000 kuna pomoći gradovima i općinama Gorskog kotara u subvencioniranju javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika a isti iznos osiguran je i za pomoć u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta.

Direktor Goranskog sportskog centra Alan Udović izvijestio je da će najveći županijski infrastrukturni projekt Platak biti dovršen do kraja ove godine do kada je planirana izgradnja sustava zasnježenja i za preostale skijaške staze. Usprkos izostanku snježnih padalina i visokim temperaturama na Platku se u proteklih dva mjeseca skijalo, a nekoliko dana i na cijeloj dužini staze Radeševo. Od sportskih objekata u Delnicama kojima upravlja GSC, direktor je izdvojio klizalište koje posjećuju brojni rekreativci, a proteklog je vikenda uspješno održan i hokejaški turnir.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram