Povežite se s nama


Zaklada “Hrvatska za djecu” osigurala je sredstva za provedbu niza projekata ustanova čiji je osnivač Grad Rijeka te Udruge Oaza, za koje su danas u Salonu Grada Rijeke potpisani ugovori o financiranju. U ovoj i prošloj godini za projekte ustanova i udruga, namijenjenih poboljšanju kvalitete života djece i mladih, Zaklada je izdvojila 1,2 milijuna kuna.

Sredstava se odnose na projekte osnovnih škola Srdoči, Pećine, Nikola Tesla, Kantrida i Podmurvice, Centra za odgoj i obrazovanje, Dječjeg vrtića Rijeka i Dječjeg doma Tić, kao i projekta Udruge OAZA koji se provodi u suradnji s OŠ Škurinje.

Ugovore su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, upraviteljica Zaklade “Hrvatska za djecu” Ivana Kristić Buntić te predstavnici ustanova i udruga za koje su u ovoj godini osigurana sredstva: ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera Mrakovčić, predsjednik OAZE – Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene Dean Travica, ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vuković Žunić i ravnateljica Dječjeg doma “Tić” Tamara Žakula Desnica.

Potpisani ugovori uručeni su ravnateljici OŠ Kantrida Ivanki Knez, ravnateljici OŠ Podmurvice Dubravki Dužević, ravnatelju OŠ Srdoči Ivanu Vukiću i ravnateljici Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ankici Matijević. Potpisivanju ugovora nazočili su saborska zastupnica Ana Komparić Devčić, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat te Tea Mičić iz Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se Ministarstvu socijalne politike i mladih te Zakladi “Hrvatska za djecu” na potpori pruženoj ustanovama i udrugama, kojima je ujedno čestitao na kvalitetno pripremljenim projektima.
“Dodjeljivanje sredstava putem Zaklade i vrlo jasnih i transparentnih kriterija smatram dobrom politikom, budući da se na taj način potiče kompetitivnost među ustanovama i udrugama koje se bave odgojem i obrazovanjem, što utječe i na veću kvalitetu programa za njihove korisnike,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Potpredsjednica Vlade Opačić istaknula je kako su sredstva namijenjena za programe ustanova i udruga na području grada Rijeke najveća sredstva usmjerena prema nekom gradu.

“Tomu su razlog izuzetno kvalitetni programi, po kojima Rijeka prednjači u Hrvatskoj. Naime, Rijeka je postigla visok standard uključivanja djece s raznim teškoćama u razvoju u predškolski i osnovnoškolski sustav. Nažalost, u mnogim dijelovima Hrvatske djeca s teškoćama u razvoju ne mogu biti integrirana u sustav, iako je razvoj djece koja su integrirana puno brži nego u djece koja su smještena u posebnim ustanovama,” kazala je Opačić, izražavajući nadu kako će pozitivni riječki primjeri biti poticaj ustanovama i udrugama diljem Hrvatske da prijave projekte i programe, dobiju sredstva Zaklade te na taj način pomognu svojim sugrađanima.U ime svih ustanova i udruga, ali i njihovih korisnika – djece i njihovih roditelja – na dobivenim potporama Zaklade zahvalila se ravnateljica Doma za djecu “Tić” Tamara Žakula-Desnica.

“Dobivena sredstava govore nam o kvaliteti predloženih projekata, ali i cjelokupnog rada riječkih ustanova i udruga. Nadam se da ćemo opravdati ukazano povjerenje te dobivenim sredstvima obogatiti živote djece,” kazala je Žakula-Desnica.Nakon potpisivanja ugovora potrpredsjednica Vlade i gradonačelnik Obersnel obišli su jedan od završenih projekata financiranih kroz prošlogodišnji natječaj Zaklade “Hrvatska za djecu”, sobu za senzomotornu integraciju u dječjem vrtiću Veseljko u kojem su smještena djeca sniženih intelektualnih sposobnosti. To je jedna od dviju multisenzornih soba uređenih putem projekta “Važno je kako se igramo”, za čiju je provedbu Dječji vrtić Rijeka od Zaklade dobio potporu u visini od 500.223,60 kuna. Druga soba uređena je u vrtiću Maestral, gdje su smještana djeca s poremećajima iz autističnog spektra.

U ovoj školskoj godini niz programa provodit će u riječkim osnovnim školama. Tako će se u OŠ Srdoči provoditi program “Kiparstvom do uspjeha”, za koji je Zaklada izdvojila 54.147,17 kn, u OŠ Pećine program “Promidžba taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu” potpomognut od Zaklade sa 75.000 kn, OŠ Nikola Tesla osmislila je program  “Školsko poslijepodne samo za mene” namijenjen učenicima u riziku od nastanka problema u ponašanju, za čiju je provedbu Zaklada osigurala 232.953,00 kn, OŠ Kantrida će s 84.962,50 kn Zakladinih sredstava opremiti sanitarni čvor za učenike s tjelesnim invaliditetom, dok je OŠ Podmurvice dobila ukupno 60.675,04 kn za tri programa – “Uvježbavanje  održavanja pažnje sustavom učenja Play Attention”, “Edukacijska rehabilitacija učenika s teškoćama u ponašanju i učenju kroz terapijsko stvaralačku aktivnost sviranja afričkih bubnjeva” te “MOZA(I)K: Učiti naučiti”.

Centru za odgoj i obrazovanje odobrena su sredstva za dva projekta. Za prvi, “Čitaj (o) psu”, čiji je cilj razvoj komunikacijskih kompetencija i vještina čitanja kod djece s teškoćama u razvoju uz pomoć registriranih terapijskih timova – psa i njegovog vodiča, dobili su od Zaklade 16.361,42 kuna, dok su za drugi, koji se odnosi na osposobiti osobe s intelektualnim teškoćama na razini lake, umjerene i teže mentalne retardacije, za obavljanje najjednostavnijih poslova koje mogu obavljati samostalno ili djelomično samostalno u okviru Reciklažne radionice za izradu uporabnih i ukrasnih predmeta, dobili 10.301,46 kuna.

U partnerstvu s udrugom “Oaza”, OŠ Škurinje provodi program “Posebni odgojni postupak”, usmjeren na djecu iz nužnog smještaja Grada Rijeke i romskog naselja Mihačeva Draga, za što je Zaklada osigurala 60.000,00 kuna.

Dječji domu “Tić” Zaklada je osigurala 79.000 kuna za provedbu programa “Dom po mjeri djeteta”. Riječ je opremanju multifunkcionalnog prostora  koji se koristi za potrebe provođenja aktivnosti s korisnicima svih programa Doma – poludnevnog boravka, savjetovanja te preventivnih aktivnosti.

Zakladu “Hrvatska za djecu” osnovala je Vlada RH. Osnovni ciljevi Zaklade “Hrvatska za djecu” su podupiranja i poboljšanja kvalitete života višečlanih obitelji putem različitih naknada, zatim davanje stipendija učenicima, nadarenoj djeci, bolesnoj djeci, (su)financiranje projekata koji rade na poboljšanju uvjeta rada i života bolesne i/ili teško bolesne djece te djece s posebnim potrebama, djece iz ruralnih i teško dostupnih krajeva i slično. Zaklada isplaćuje jednokratne pomoći obiteljima, stipendije učenicima i financijski podupire projekte pravnih osoba čija su ciljna skupina djeca do 27. godine ukoliko se školuju, a osobe s teškoćama u razvoju i nakon 27. godine

Zaklada Hrvatska za djecu je u 2015. godini za projekte koje provode pravne osobe izdvojila ukupno 6.140.838,55 kn.

Grad Rijeka