Povežite se s nama

Zalihe krvi u Primorsko-goranskoj županiji na donjoj su granici, posebno krvnih grupa A+, A- i O+, istaknuto je na konferenciji za novinare u Rijeci na kojoj je najavljena prva zajednička županijska Akcija darivanja krvi, u subotu 19. kolovoza od 9 do 13 sati u Malom salonu na Korzu.

U Primorsko-goranskoj županiji je 5,13 ostvarenih doza na stotinu stanovnika, a u gradu Rijeci više od šest. No, još uvijek samo oko pet posto ljudi na godinu daruje krv, a pretpostavlja se da bi ih to moglo to učiniti više od 50 posto. Jer, kao što je istaknuto, ponekad je potrebno 15 doza kako bi se spasio samo jedan život, a svaki darivatelj daje jednu dozu.

“Važnost darivanja krvi za cijelo društvo i uspješno funkcioniranje zdravstva pokazala je Svjetska zdravstvena organizacija, proglasivši darivatelje herojima i pozvala se na biblijsku izjavu: ‘Tko spasi jednog čovjeka kao da je spasio cijelo čovječanstvo'”, rekla je Vedrana Fržop ispred Primorsko-goranske županije.

“Najvažnije je stalno stvarati nove generacije darovatelja krvi”, poručila je Fržop.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i ravnateljica Društva crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesna Čavar i predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Ivo Vidotto.