Povežite se s nama


Više od 50 izlagača iz 13 europskih zemalja okupilo se na Kampusu gdje se u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) održava Sajam stipendija i visokog obrazovanja. Ovogodišnja zemlja partner je Njemačka, a novina je tzv. „Riječki kutak“, na kojemu su predstavljene stipendije Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije.

Riječ je o petom sajmu koji se održava na riječkom sveučilištu, dok u Zagrebu manifestacija ima dvanaestogodišnju tradiciju. Nakon Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Francuske i Slovenije, ovogodišnja zemlja partner je Njemačka, koja je predstavila njemački sustav visokog obrazovanja te stipendije dostupne hrvatskim studentima za studiranje u Njemačkoj.

Njemačka se ubraja među tri najpoželjnija odredišta međunarodnih studenata, kojih je na njemačkim visokim školama više od dvanaest posto, odnosno oko 320.000. Ta brojka i nije iznenađujuća budući da u Njemačkoj postoji gotovo 450 državno priznatih visokih škola s oko 17.500 studijskih programa, a njemačku visokoškolsku diplomu iznimno cijene poslodavci iz cijelog svijeta. Osim toga, studiranje u Njemačkoj ima i brojne financijske prednosti zbog niskih troškova života i studijskih pristojbi koje se ili ne plaćaju ili su niske jer većinu njemačkih visokih škola financira država.

Osim Njemačke, na dvanaestom po redu Sajmu stipendija i visokog obrazovanja mogućnosti međunarodnog obrazovanja predstavilo je više od 50 izlagača iz još 12 drugih europskih zemalja te SAD-a, Kanade i Japana, dok su mogućnosti studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj predstavile i brojne hrvatske institucije.

Posebna novina ovogodišnjeg Sajma bio je tzv. „Riječki kutak“, odnosno vizualno istaknut i centralno smješten izlagački dio Sajma na kojem su predstavljene stipendije Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije. Grad Rijeka na svojem je štandu mladima predstavio stipendije za darovite učenike srednjih škola i studente, stipendije za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, ali i stipendije za učenike i studente po socijalnom kriteriju, kako bi se ranjivim skupinama građana olakšao pristup visokom obrazovanju.

Tijekom svečanog otvorenja Sajma pozdravne govore održali su prof.dr.sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, Sanda Sušanj, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, Arne Hartig, voditelj Odjela za kulturu i savjetnik za politiku Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj te Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u posljednjih se dvanaest godina svog postojanja etablirao kao prepoznatljiv događaj koji promiče širenje pristupa visokom obrazovanju i poticanje međunarodne mobilnosti, na kojemu se na jednom mjestu predstavljaju stipendije i drugi oblici financijske potpore dostupni hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Organizaciju ovogodišnjeg Sajma omogućile su potpore brojnih partnera: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Primorsko-goranska županija te Grad Rijeka (Donatori), Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Zagrebu (Zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci (Glavni Partneri) te RIT Croatia i Swiss Education Group (Sponzori).

Na ovogodišnjim Sajmovima u Zagrebu i Rijeci očekuje se ukupno više od 10.000 posjetitelja.

Grad Rijeka