Povežite se s nama

Vijesti

Zaraženi u Rijeci je dobro, očekuju se nalazi za još dvije osobe

Objavljeno

na

Ilustracija (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)
Muškarac s riječkog područja u kojega je potvrđen koronavirus u bolnici je i dobrog je općeg stanja, očekuju se nalazi za još dvije osobe, a u Primorsko-goranskoj županiji pod nadzorom epidemiologa je oko 100 ljudi, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zarazne bolesti.

Muškarac u riječkoj bolnici je dobrog općeg stanja, bez komplikacija, a laboratorijski nalazi očekuju se za dvije osobe za koje se sumnja da bi mogle biti zaražene. Glavni epidemiolog županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je da se oboljeli muškarac vratio 21. veljače, za vikend, s rada u talijanskoj Parmi.

Nakon dva dana razvio je znakove bolesti te ga je ordinacija obiteljske medicine prepoznala kao potencijalno rizičan slučaj i hospitaliziran je, rekao je Rončević i dodao da je imao relativno blage respiratorne tegobe, simptome slične gripi, a opće stanje upućuje na respiratornu infekciju srednjeg intenziteta.

U Hrvatsku nije došao s područja dviju talijanskih regija koje su bile zahvaćene epidemijom, nego iz regije Emilia-Romagna, no i ta je regija u međuvremenu zahvaćena epidemijom. U tijeku su protuepidemijske mjere vezane za obradu osoba koje su bile s njim u kontaktu, a u sklopu toga hospitalizirana je jedna osoba, javlja Index.

“Na području Primorsko-goranske županije, suradnjom dvaju stožera, civilne zaštite i stožera za zarazne bolesti, dnevno se koordiniraju aktivnosti kako bi bili spremni za svaki scenarij vezan uz pojavu korona virusa”, rekao je na početku današnje konferencije za novinare načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ, zamjenik župana Marko Boras Mandić.

Također je naglasio  da se u razgovorima s čelnicima lokalnih samouprava utvrđuje najpogodnija lokacija, odnosno objekt za karantenu, ukoliko se za tim ukaže potreba. Dodao je da su na jučerašnjoj sjednici izdane i preporuke o postupanjima a jedna od njih je da se zamoli organizatore javnih okupljanja u zatvorenim prostorima da se prethodno konzultira Stožer oko procjene eventualnih rizika i za sada nema zabrane takvih okupljanja.

Zahvalu KBC Rijeka građanima koji disciplinirano prate uputstva za postupanja kod javljanja liječnicima, prenijela je predsjednica  Stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić te zahvalila i medijima na pomoći oko detaljnog informiranja građanstva. Mnogi se građani javljaju i Službi 112 rekao je pročelnik županijskog Ureda civilne zaštite Matko Škalamera  te naglasio da je ta služba isključivo logistika struci i Stožeru za zarazne bolesti.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram