Povežite se s nama


USSUD se i u svojem trećem izdanju bavi društveno odgovornim temama, a ovoga puta želi potaknuti raspravu i ispitati stavove mladih o vlastitom gradu te saznati koji su razlozi njihova odlaska, dolaska, ostanka ili povratka u Rijeku.

Prisjetimo se kako je USSUD akronim Unapređenja studentskog standarda u domeni kulture. Ovaj projekt zajednički su pokrenuli Sveučilište u Rijeci i Grad Rijeka s ciljem unapređenja studentskog kulturnog programa i osnivanja Studentskog kulturnog centra (SKC). Ciljevi su uspješno postignuti, a od 2013. godine SKC djeluje u provedbi i financiranju kulturnih projekata namijenjenih studentima i realiziranim od studenata za studente, te u sukreiranju kulturnih politika.

U ovogodišnjem USSUD-u nas očekuju još tribina Mrtvi kanal te program pARTicipacija (atelje na adresi Križanićeva 3a, 13. studenog u 18 sati) u kojem će nas ugostiti umjetnici Tomica Grubiša i Nika Rukavina.

U sklopu tribine Mrtvi kanal  želimo zajednički raspraviti o tome što Rijeka kao grad nudi mladima? Možemo li postati grad za mlade ljude i stvoriti prostor u kojemu su oni ohrabljeni u realizaciji svojih ideja i projekata? Kako Rijeka može gospodarski i strateški umanjiti rizik od propadanja pokrenutih poduzetničkih inicijativa i tako zaštiti mlade koji u njih ulaze? Kako već sada zajedničkom suradnjom na tome rade Sveučilište u Rijeci i Grad Rijeka i kako se još ova suradnja može unaprijediti? Može li se i treba li se uopće pokušati „spriječiti“ odlazak mladih ljudi iz grada tj. treba li ih poticati da odlaze po nova iskustva i znanja negdje drugdje?

O navedenim pitanjima razgovarat ćemo sa stručnjacima koji sudjeluju u kreiranju poduzetničkih i kulturnih strategija grada Rijeke. Gosti tribine Mrtvi kanal su gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, profesorica filozofije i prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, poduzetnik Andrija Čolak i direktor STEPRI-a mag. ing. Boris Golob. U zajedničkom razgovoru pokušat ćemo saznati kakve su njihove ideje i razmišljanja o mogućim promjenama u gradu te što bi se još sve zajedničkom suradnjom moglo promijeniti i unaprijediti. Na tribini će se prikazati kratki film na temu odlazaka i dolazaka mladih u grad na Rječini, snimljen u sklopu projekta, a moderator tribine biti će Marko Luka Zubčić.