Povežite se s nama

Vijesti

Zašto novi kontejnerski terminal nosi naziv Zagreb Deep Sea?

Objavljeno

na

Foto: KL PhotoU Rijeci je prošlog tjedna održano svečano potpisivanje Ugovora o koncesiji za korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala, procijenjene vrijednosti više od 20,5 milijardi  kuna, uz iznos fiksne koncesijske naknade od 2 milijuna eura godišnje. “Ovaj terminal će značiti veliku šansu za gospodarski razvoj Hrvatske”, poručio je tom prilikom premijer Andrej Plenković, koji je također nazočio potpisivanju ugovora.

Mnogi Riječani pritom su se pitali zbog čega je terminalu dano ime Zagreb Deep Sea, a za portal Fiuman to su pojasnili iz Lučke uprave Rijeka.

“Prva faza novog kontejnerskog terminala izgrađena je na Zagrebačkoj obali u zapadnom dijelu lučkog Bazena Rijeka u okviru Rijeka Gateway projekta Svjetske banke. Zagrebačka obala je naziv koji obala nosi od samostalnosti Republike Hrvatske, a njen dotadašnji naziv je bio Splitska obala. Inače, uobičajeno kroz povijest, operativne obale u riječkoj luci su često nosile nazive glavnih gradova centralne i istočne Europe tako da i danas u riječkoj luci imamo primjerice Budimpeštansku obalu, Bečku obalu, Prašku obalu.

Kao što je poznato, sastavni dio Rijeka Gateway projekta je bio i postupak pronalaženja i odabir koncesionara za novi kontejnerski terminal. Strateški cilj u postupku koncesioniranja je bio potaknuti interes brodara i terminal operatora svjetskog značaja stoga je za novi terminal odabran brand name “Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal luke Rijeka”, odnosno “Zagreb Deep Sea Container Terminal – Port of Rijeka”. Sam naziv komunicira glavnu prednost terminala koji ima dubinu mora od 20 metara uz obalni rub, a ova maritimna karakteristika ga stavlja u grupu tzv. „deep sea“ terminala. Općenito „deep sea“ kontejnerski terminali mogu prihvatiti i servisirati najveće kontejnerske mega brodove zadnje generacije, a novi terminal u riječkoj luci jedini je kontejnerski terminal tih karakteristika u Sjevernom Jadranu (Trst ima dubinu mora od 18 m)”, istaknula je predstojnica Ureda ravnatelja LUR, Sonja Tešić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže