Povežite se s nama


Nova zbirka pjesama Radovana Tadeja, „Astralije“, bit će predstavljena u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka Filodrammatica/Korzo 28, u srijedu, 30. studenoga s početkom u 18 sati.

Uz autora će na predstavljanju sudjelovati i dvije poznate pjesnikinje i promotorice čakavske poezije – Rajka Jurdana Šepić (astrofizičarka i čakavska poetesa, čije se ime pojavljuje u posveti jedne Tadejeve pjesme iz ove zbirke) i Vlasta Sušanj Kapićeva. Da bi doživljaj bio potpun i da bi stihovi odjeknuli bolje, čitat će ih poznati hrvatski glumac Robert Kurbaša.

Sedmom zbirkom pjesama predstavlja nam se Radovan Tadej, pjesnik čiju poeziju, u većoj mjeri na čakavskom narječju, pratimo u časopisima Tarsatika, Sušačka revija, Dometi, Književna Rijeka, Čakavska beseda, Godine, Republika, Ognjište. Rič po rič (kako glasi naziv jedne od njegovih šest zbirki pjesama dosad objavljenih) stižemo i do „Astralija“.

Kroz tri pomno osmišljena ciklusa („Astralije“, „Fantazmagorije“ i „Fantasteria ciacavschiana“) Tadej nas vodi u fenomen svemirskih samoća. Spajajući stvarno i nestvarno, ovozemaljsko s vanzemaljskim, igrajući se riječima i poetskim slikama, ispreplićući stihove i astralne svjetove, Tadej nam u ruke polaže dragulj misli, osjećaja i izraza, i dragulj jezika, povrh svega. Na geografskoj karti i u stvaralaštvu Radovana Tadeja posebno mjesto zauzima Zlobin i zlobinarska čakavština. Stoga posebnu pažnju i u ovoj zbirci privlači Fantaseria ciacavschiana u kojoj pjesnikova vještina stihovanja na rodnome jeziku dostiže punu snagu i potpunu ljepotu doživljaja. Ili kako bi to lijepo rekla pjesnikinja Ljerka Car Matutinović u predgovoru „Astralija“: „Osim začudne pjesme „Pištament moje matere“, u ovom ciklusu ima i pjesama koje prenesene iz standarda na čakavski zrače nekom osebujnom svjetlošću.“

Ljepoti poezije u ovoj se knjizi pridružuje ljepota crteža za koju zaslugu nosi autorica Ivanka Zubović Vidmar te ljepota fotografija koje potpisuje Milorad Sirotić.