Povežite se s nama

Završen je 24. Rally Opatija. Opatijska rivijera i obronci Ćićarije u organizaciji AK Opatija i suorganizatora AK Rijeka i AK Ina Millenium ovaj vikend ugostili su neke od najpoznatijih imena hrvatskog i inozemnog Rallyja.

Petak, 01. svibanj prošao je u tehničkim formalnostima kada su obavljene verifikacije dokumenata vozača i tehnički pregled vozila. Od prijavljenih 58 posada startale su ukupno 49, a na Shakedownu koji je započeo u petak u 14h sudjelovale su 23. Ceremonijalnim startom, koji se i ove godine odvijao na glavnoj opatijskoj prometnici te time doprinijelo atraktivnosti same manifestacije, službeno je započelo natjecanje.

Ovogodišnje izdanje rallya vozilo se itinererom dugim 356,99 km u sklopu čega su osam brzinskih ispita ukupne duljine 110,54 km. Natjecateljski dio manifestacije počeo je u petak nakon 18:30h gdje su posade prošle dva atraktivna noćna brzinska ispita (Breza 1 i 2 AK Rijeka) koja su se vozila na potezu od mjesta Ružići do Petrolejske ceste. Prvi dan odvožena su dva brzinca, duljine nešto više od 6 kilometara, a nakraju prvog dana najbolje rezultate očekivano je ostvarila posada Juraj Šebalj – Toni Klinc i samim tim završili kao pobjednici prvog dana natjecanja. Nažalost vrijeme nije poslužilo te iako je gledateljima pokvarilo doživljaj, vozačima je donijelo dozu adrenalina jer kombinacija brzine, skliske ceste i različitih vrsta asfalta izrazito je zahtjevna za vožnju i zahtjeva potpunu koncentraciju i pažnju za volanom.

Najveća novost i poboljšanje ove godine je uvrštenje Rallyja Opatija u Mitropa Rally Cup nakon skoro dva desetljeća jer je upravo iz ovih razloga prijavljeno 33 strane posade iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Samim tim ovogodišnji Rally osim sportskog aspekta dobio je i onaj turistički.

U subotu, 02. svibnja, vrijeme je ipak nešto više obećavalo kada su vozači krenuli s opatijskog mula točno u 9:01h prema servisnom parkiralištu na Preluci nakon čega su uslijedila tri brzinska ispita: BI Brest AK Inna Millenium, BI Račja Vas Tecno Auto i BI Mune AK Inna Millenium. Iako je posada Šabalj – Klinc do zadnjeg brzinca držala prvo mjesto, mađarska posada Krisztian Hideg – Istvan Kerek postepeno se približavala prvom mjestu te nakraju na zadnjem brzincu odnijela pobjedu sa ukupnim vremenom od 1:05:48.9. Drugo mjesto osvojila je posada Juraj Šebalj – Toni Klinc sa ukupnim vremenom 1:06:00.7, a treće mjesto i najveće iznenađenje odnijela je posada Rok Turk – Blanka Kacin koji su osvojili i prvo mjesto u trećoj klasi.

Zadnji dan je ipak vrijeme bolje poslužilo, ceste su se posušile te je od ukupno 49 posada koje su startale na cilj došlo 37.

U sklopu Prvenstva Hrvatske prvo mjesto odnijela je posada Juraj Šebalj – Toni Klinc, prvo mjesto u Alpe Adria Rally Cupu odnijela je slovenska posada Tim Novak – Uroš Ocvirk, a u Šampionatu BIH pobjedu je odnijeo Almir Vrpčić.

Mitropa Rally Cup posebno se pratila ove godine te je na prvom mjestu posada Alex Humar – Florijan Rus, a naša posada Viliam Prodan – Zdravko Draženović se visoko plasirala na drugo mjesto. U konkurenciji Mitropa Rally Cup History pobjedu je odnijela talijanska posada Paolo Pasutti – Giovanni Battista Campeis.

Svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održala se u Hotelu 4 Opatijska Cvijeta  s početkom u 21:15h.