Povežite se s nama

Vijesti

Završeni radovi na revitalizaciji Ville Angioline

Objavljeno

na
Završeni su radovi na revitalizaciji Ville Angioline provedeni u sklopu projekta sanacije i rekonstrukcije polazne točke bogate opatijske turističke baštine. Zahvaljujući zahtjevnom ulaganju spriječena je degradacija i propadanje ovog jedinstvenog zaštićenog kulturnog dobra.

Projektom “Revitalizacija Ville Angioline” napravljena je sanacija i rekonstrukcija vile, njenog eksterijera i interijera, kako bi se spriječila degradacija i propadanje zaštićenog kulturnog dobra na tri etaže ukupne površine od oko 1.000 četvornih metara.

Pročelje je obnovljeno na način da mu je vraćen povijesni izgled. Sve su žbukane plohe obnovljene u skladu s nalazima povijesnih slojeva, a kameni elementi očišćeni od naslaga boja te restaurirani. Osuvremenjen je i sustav grijanja i hlađenja objekta te je obnovljena postojeća stolarija. Vila ima i kompletno novi pokrov krova.

Vrijednost projekta iznosi 760.000 EUR (5,7 milijuna kuna), od čega je većinski dio financirano iz EU fondova.

Konzervatorsku je podlogu za obnovu Ville Angioline izradila tvrtka ARBI d.o.o., radove je provela tvrtka Izgradnja d.o.o, a konzervatorske i restauratorske radove tvrtke Terracota d.o.o. i Ars restauro d.o.o.

Obnova opatijske Ville Angioline dio je projekta „Povežimo se baštinom“ Urbane aglomeracije Rijeka. Projekt je usmjeren prema zajedničkoj viziji lokalnih samouprava Riječke aglomeracije u razvoju prepoznatljive i jedinstvene kulturne baštine urbanog područja uz poticanje turističkog razvoja na načelima održivosti te okuplja 13 fizičkih lokacija kulturno-povijesne baštine na području UA Rijeka, karakterističnih za svako lokalno područje. Nositelj projekta je Grad Rijeka, a partneri na projektu su Grad Kastav, Grad Kraljevica, Grad Opatija, Općina Čavle, Općina Klana, Općina Kostrena, Općina Lovran, Općina Mošćenička Draga, Općina Viškovo i Turistička zajednica grada Rijeke.

Projekt se financira kroz Strukturne fondove – Europski fond za regionalni razvoj – Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i traje do kraja 2023. godine.

U tijeku je završno čišćenje te će investicija na Villi uskoro biti prezentirana javnosti.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže