Povežite se s namaNa američkom ratnom brodu USS Mount Whitney, koji je na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac predstavljena najnovija robotska UHPW tehnologija za obradu brodskih površina vodom.

Predstavljanju je nazočila veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Juliet Valls Noyes, gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenica župana Marina Medarić i predstavnici Vlade i ministarstava te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Predrag Stipanović.

Tom prigodom, veleposlanica Valls Noyes zahvalila je predstavnicima brodogradilišta na izvrsnoj višegodišnjoj suradnji tijekom koje je za potrebe Ministarstva obrane SAD brodogradilište Viktor Lenac izvelo radove vrijedne preko 70 milijuna dolara. USS Mount Whitney, zapovjedni brod 6. flote već je četvrti put na remontu u brodogradilištu, svaki put s novim zahtjevnim poslovima koje ovo brodogradilište uvijek izvrsno obavi, rekla je veleposlanica Valls Noyes.

Veleposlanica Valls Noyes je kazala da je netko, tamo gdje se odlučuje o takvim stvarima, donio mudru odluku da odabere upravo ovo brodogradilište. Nije riječ samo o dobrim poslovnim odnosima koji doprinose lokalnoj ekonomiji i kvalitetno odrađenim radovima, već je riječ o nečem višem, o odnosima među ljudima. Članovi posade ovdje se osjećaju kao kod kuće. Gostoprimstvo koje im pruža lokalna zajednica najbolji je temelj za još bolju poslovnu suradnju od koje će korist imati svi, rekla je veleposlanica dodavši kako se to posebno osjeća u Rijeci, vratima Jadrana, gradu u koji uvijek rado dolazi.

pjesk

Najnovija robotska UHPW tehnologija za obradu brodskih površina vodom zamjena je za tradicionalno pjeskarenje koje je stanovnicima područja oko brodogradilišta godinama zadavalo probleme zbog buke koju je proizvodilo. Nova tehnologija koristi vodu i kemijskim putem čisti boju s metala putem uređaja koji su u brodogradilištu nazvali Spider, odnosno pauk. Spider drži magnetno polje za oplatu broda po kojoj se pomiče odstranjujući boju. Tekućina koju pritom koristi se cijevima odvodi u posebne spremnike i filtrira te ponovno upotrebljava, a odstranjene čestice boje prikupljaju u kontejner, čime se štiti okoliš.

Uređaj proizvodi buku koja je niža od 60db i u sat vremena može obraditi površinu od 50m2, a može raditi svih 24 sata bez stanke. Kako je rečeno na predstavljanju, uređaj opsegom posla i brzinom u 8 sati rada zamijeni 10 djelatnika. Brodogradilište Viktor Lenac ovim zahtjevnošću poslova koje obavlja u samom je vrhu svjetske remontne brodogradnje.