Povežite se s nama

Mozaik

Zborniku kratkih priča Autorske Bure dodijeljena prestižna nagrada Red Dot

Objavljeno

na
Projekt Rjeke 2020 – Eurospke prijestolnice kulture, zbornik kratkih priča Autorske Bure, čiji koncept i dizajn potpisuje Studio Sonda iz Vižinade, dobitnik je prestižne dizajnerske nagrade Red Dot Award Brands & Communication.

Radi se o jednoj od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna, koja se dodjeljuje kontinuirano od 1955. godine, a o dobitnicima odlučuje međunarodni žiri od 24 člana, prema kriterijima originalnosti i kreativnosti ideje, kvalitete dizajna i inovativnosti te utjecaja na emocionalni doseg publike.

Zahvaljujući dobivenom Red Dot-u Rijeka2020 – Europska prijestolnica kulture i Autorske Bure obići će svijet putem online platformi i izložbi u organizaciji Red Dot-a, te će biti objavljeni u  publikaciji International Yearbook Brands & Communication Design. 

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, 16 spisateljica i pisaca regije provelo je mjesec dana na Kvarneru i njegovim otocima, svaki zasebno, na drugoj lokaciji, stvarajući zajedno zbornik kratkih priča Autorske Bure.
Tamo, na moru, karakterističan vjetar – bura razbija morsku vodu u najsitnije kapljice i pjena stvara tanak, maglovit sloj, takozvanu fumareu.
Dizajn zbirke buru stoga nastoji dočarati i emocionalno i fizički: tekst je otisnut na paus papiru, uzrokujući preklapanje slova, što neodoljivo podsjeća na nemir vjetra i izmaglicu vodene prašine. No podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, također vrlo karakteristična za buru, znanu i kao vjetar koji bistri um. 

Bura je neiscrpan izvor inspiracije i kao ljudi s mora shvaćamo ju dijelom svog identiteta. Bilo nam je zadovoljstvo stvarati koncept njoj u čast, osobito kada počiva na temeljima uistinu inspirativnih djela talentiranih umjetnika, njihovom osobnom tumačenju autentičnog Kvarnera. Također, u godini koja uslijed svega što se događa u svijetu, i metaforički predstavlja jednu veliku buru, drago nam je da bar malim dijelom možemo osvjetlati situaciju u kojoj se našla naša Prijestolnica kulture 2020. Time još jednom dokazati koliko su nam kultura i dizajn važni kao nositelji pozitivnih vijesti i kreativnih promjena u trenutcima kada nam je to najpotrebnije, ističu kreativni direktori Studija Sonda, Jelena Fiškuš i Sean Poropat.

 

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram