Povežite se s nama
Dvoje srednjoškolaca odlučili su pokrenuti projekt Riječka retrospekcija koji kao primarni cilj ima prikazati Rijeku mlađim generacijama i time ih kontinuirano poticati da budu jedna u nizu pozitivnih promjena u našem gradu.

Grupa se bavi time da u svoje slobodno vrijeme djeluju na društvenim mrežama poput Facebooka ili Instagrama gdje dijele fotografije iz prošlih razdoblja poput 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća uz poučne poruke i time pokušavaju potaknuti mlađe naraštaje da počnu vrednovati Rijeku kao svoj grad.

“Do ideje za Riječku Retrospekciju došli smo proučavanjem starih foruma na tematiku života u Rijeci kroz vremenska razdoblja. Fotografije poput one na kojoj našim riječkim ulicama prometuje poznati britanski double-deckeri ili ona na kojoj se ispred današnje Osnovne škole „Nikola Tesla“ ekipa sunča pod suncobranima fascinirale su nas. Upravo takve fotografije dijelimo na društvenim mrežama; trenutno Facebook i Instagram.”

“Zanimljiv podatak je da smo na Instagramu popraćeni čak 1000 puta u samo dva tjedna, dok je sadržaj koji smo izbacili pogledan preko 25,000 puta. Ovakvo zanimanje definitivno nismo očekivali, no sada smo zaista oduševljeni. Još jedna zanimljiva činjenica u našoj priči je da pomoću analize društvenih mreža saznajemo da smo popraćeni ne samo iz Rijeke, već i dijaspore poput dalekog Bendiga i Melbournea, ali i New Yorka. Iskreno se nadamo da će što više ljudi prepoznati naš rad i da zajedno možemo biti pozitivna promjena u gradu koji teče”, poručuju voditelji projekta Jana Vrsalović i Filip Žeželj.