Povežite se s nama

Prošlog vikenda na Učki se dogodila tragična nesreća koja je završila smrću jedne žene.

Zbog toga je angažiran HGSS, koji je i detaljnije otkrio što i gdje se zapravo dogodilo.

“Potok Banina izvire na Učki na platou ispod Poklona i  ulijeva u  more kod Ike. Putem do mora Banina stvara duboko usječenu bujičnu dolinu. To je  jedan od tri dominantna kanjona na Učki, gledajući  s kvarnerske strane. Uz Baninu tu su i  Potok u Lovranskoj dragi te dolina Mošćeničke drage. U gornjem toku Banina se naziva Rečina, te se tek od djela koji je u razini s ulazom u tunel Učka počinje nazivati Banina, a povremeno se među lokalnim stanovništvom naziva i Banjina.  Kilometarski dug kanjon najzanimljiviji je u početnom djelu  te je uz njega sprovedena dobra planinarska staza. Staza kreće u blizini ulaza u tunel Učka s kvarnerske strane te većim djelom prati korito potoka sve do izvora. Na nekim se mjestima staza uzdiže visoko nad vodotokom zaobilazeći kaskade i slapove. Na stazi je i nekoliko mostića te dio osiguran sa sajlom kao rukohvatom.

Subota je bila prekrasan jesenji dan, kao stvoren za idiličan izlet,  planinarenje s obitelji i prijateljima… Desilo se to u trenu, korijen, skliski kamen, spuštanje, nepažnja i umor… Starija  planinarka se prilikom spuštanja poskliznula na stazi, otkotrljala u provaliju i poginula.

Putem centra 112 alarmirana je HGSS. Odmah po dojavi prema Učki su upućena desetorica najbližih gorskih spašavatelja. U početku akcije spašavateljima nije bila poznata sudbina unesrećene osobe obzirom da se tijelo nakon pada nalazilo na nepristupačnom mjestu. Dolaskom prvih spašavatelja na mjesto nesreće potvrdile su se najcrnje slutnje.

Nakon očevida tijelo nastradale osobe smješteno je u brdsku nosilju. Uz pomoć užeta  i sistema Svetog Bernarda nosiljka s tijelom je  izvučena iz kanjona te potom spuštena s planine. Običaj gorskih spašavatelja je da se nosiljka s tijelom pokojnika uresi zimzelenim vjenčićem ili grančicama simbolom  vječnosti. Iskrena sućut obitelji”, navodi riječki HGSS o ovom tragičnom slučaju.