Povežite se s nama
Hrvatskom ženskom vaterpolu nedostaje baza. Prema prošlogodišnjim podacima, ovim se sportom aktivno bavi tek oko stotinjak djevojaka i to u svim kategorijama. Takmićenja se svode na pet klubova među kojima Primorje u zadnjih nekoliko godina sigurno ne vodi glavnu riječ. Ulogu trenera riječke ženske ekipe preuzeo je prije desetak dana Darko Ažić koji će i dalje raditi s najmlađim uzrastima u Školi vaterpola. Prije njega cure je vodio Luka Križanec, donedavni vratar Primorja Erste bank kojeg su poslovne obveze udaljile od Kantride.

Nedavno je Ažić s kadetkinjama nastupio na turniru za Kup u Zagrebu te shvatio situaciju: „Splitska Bura nastupila je s 20 igračica, Mladost sa 16, Viktorija iz Šibenika s 14 dok smo mi igrali sa samo deset (Aleksandra Ratković, Iva Bišćević, Katja Štokić, Mia Stražičić, Sara Vucelić, Lara Kinkela, Lea Saftić, Nika Belošević, Nina Vukovć, Veronika Pejić). Nemamo ih više, nažalost. Iako tu ima nekog potencijala, u drugom dijelu utakmica nismo mogli parirati suprnicama. Ima tu zanimljivih igračica, ali bazu valja proširiti“.

Emmi Miljković kandidatkinja je za seniorsku reprezentaciju koja bi od 20. kolovoza trebala krenuti s pripremama uoči kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Portugalu. Kandidatkinje za juniorsku su Alexandra Ratković, proglašena najboljim golmanom na zadnjem turniru za hrvatski Kup, te Lea Saftić i Sara Vucelić. Kako do proširenja baze?

– Dolazim iz plivanja i prvih dvadesetak godina mog rada odnosi se na ovaj sport. Pokušat ću se angažirati da cure, kad odustanu od plivanja, ne prekinu sportsku karijeru te bi im ponudio vaterpolo, najavio je Ažić.

Nakon nekoliko uspješnih sezona riječkog ženskog vaterpola, sve je opet krenulo od nule. „Imamo podršku kluba, što je najvažnije, za novi iskorak, da se nešto dobro opet stvori, a ja ću se potruditi da napravim što mogu. Najbitnije u ovom trenutku je ipak povećati bazu – zaključio je Ažić – s kojom krenuti u novi ciklus“.

VK Primorje EB