Povežite se s nama

Na današnjem 84. po redu gradonačelnikovom kolegiju Željko Vitas, ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti, rekao je po pitanju zimske službe da će svih 383 kilometara cesta na području Grada Rijeke, od čega 345 kilometara nerazvrstanih, kojima upravljaju Grad Rijeka i Rijeka promet, i 39 kilometara državnih cesta, održavati tvrtka Ceste Rijeka, s tim što je Rijeka promet za održavanje nerazvrstanih cesta izdvojio 3,75 milijuna kuna. “Sva oprema, djelatnici, mehanizacija i materijal, u prvom redu sol za posipavanje prometnica, spremni su za slučaj vremenskih nepogoda,” kazao je ravnatelj Vitas.

Operativnim programom utvrđena su 4 stupnja pripravnosti, koja, ovisno o vremenskim uvjetima, donosi Stožer zimske službe, na čelu s Eliom Biasiolom iz Rijeka prometa, te prioriteti čišćenja prometnica. U prvom prioritetu čišćenja su svi glavni cestovni pravci, kojima prolazi i javni gradski prijevoz, te svi prilazi bolnicama, čime je pokriveno 118 km cesta. U drugom su sve lokalne ceste, a u trećem sve ostale prometnice koje se moraju očistiti u roku od 24 sata. Održavanje javnih površina, odnosno posipavanje i uklanjanje snijega s nogostupa i autobusnih stajališta, u obavezi je KD-a Čistoća, a snijeg i poledicu ispred stambenih zgrada, kuća i poslovnih prostora dužni su očistiti sami vlasnici.

Gradonačelnik Vojko Obersnel prilikom donošenja Operativnog programa posebno je upozorio kako vozači, ovisno o oglašenom stupnju pripravnosti, moraju koristi zimsku opremu jer je nemoguće očekivati da će u slučaju padalina ceste biti u potpunosti očišćene.

Zbog toga je podsjetio na promjene u zakonskim rješenjima prema kojima prometnice počinju čistiti tek nakon što se nakupi 5 centimetara snijega, kao što se i očišćenima smatraju ako na njima ima maksimalno 5 centimetara snijega. „Ako građani, vozači i svi uključeni u ovaj program ispune svoje obveze, ne očekujem veće probleme ni u slučaju jačih snježnih padalina“, zaključio je Obersnel.

Grad Rijeka