Povežite se s nama

Živa knjižnica – Ne sudi knjige po koricama održat će se u utorak, 5. srpnja, u vremenu od 18 do 21 sati, u Gradskoj loži u Kastvu. Događanje koje organizira udruga PaRiter organizira se s ciljem upoznavanja građana Kastva i posjetitelja festivala Kastafsko kulturo leto s pripadnicima i pripadnicama različitih manjinskih skupina kroz zanimljivu i inovativnu metodu Žive knjižnice.

Nakon četiri uspješno provedene Žive knjižnice u Rijeci i jedne u Opatiji, Živa knjižnica po prvi put posjećuje Kastav. Ovu metodu, koja se pokazala iznimno efikasnom u borbi protiv stereotipa i predrasuda, pogotovo kod mlade populacije, preuzele su različite organizacije, uključujući i Vijeće Europe, te je do sada održana u 70 zemalja diljem svijeta.

Živa knjižnica funkcionira kao i svaka druga knjižnica – čitatelji i čitateljice dolaze u knjižnicu i „posuđuju“ knjigu na ograničeno vrijeme. Jedina razlika je u tome što su u Živoj knjižnici knjige ljudi, a njihove stranice zapravo su nesvakidašnje životne priče i iskustva iz svakodnevnog života. Naime, u Živoj knjižnici, knjige su pripadnici/ce ranjivih ili manjinskih skupina, a čitatelji/ce mogu direktno u interakciji s njima preispitati svoje predrasude i informirati se o kulturi, običajima ali i svakodnevnim problemima s kojima se susreću »žive knjige«. Knjige i čitatelji ulaze u međusobni dijalog koji je za mnoge od njih jedinstvena prilika da razgovaraju s pripadnicima određenih društvenih skupina i iz prve ruke čuju što znači “biti u koži onog drugog/druge”.