Povežite se s nama

Više od šesto plesača, glazbenika, glumaca, DJ-a i drugih zabavljača na 54 lokacije diljem grada stvorit će krajem lipnja atmosferu „zlatnih dekada“ prošlog stoljeća i oživiti duh vremena procvata svjetske i domaće glazbe – od „svingerskih“ dvadesetih do ludih sedamdesetih i rockerskih osamdesetih.

Svi oni bit će dio omiljene manifestacije RetrOpatija u koju se uključuje čitava Opatija – od restoratera, ugostitelja i hotelijera, preko trgovaca do vatrogasaca te građana i tisuća posjetitelja koji će „prekopati“ svoje ormare kako bi se uklopili u „retro-tulum“ što će gradom vladati od 28. lipnja do 1. srpnja.

– Povijest domaće glazbe svih žanrovskih odrednica velikim je dijelom ispisana upravo u Opatiji, stoga je Opatija logičan izbor za „homage“ njenim najljepšim periodima. Posebno nas veseli što je RetrOpatija prepoznata kao manifestacija za odličan provod ne samo od tisuća posjetitelja, već i od samih građana, trgovaca, hotelijera, ugostitelja, institucija u gradu – svi oni rado su postali njenim dijelom, tako da će četiri dana čitav grad „disati retro“ i postati velikim raspjevanim i rasplesanim glazbenim vremeplovom koji valja doživjeti iz prve ruke, kazala je direktorica Turističke zajednice Opatija Suzi Petričić.

Šetnja gradom – od Voloskog do Slatine – bit će i šetnja kroz povijest, jer eklektičnom stilu dvadesetih uređenje i ponudu prilagodit će caffe bar Eugenian i restoran Ružmarin, Konoba Istranka prisjetit će se četrdesetih, u duhu pedesetih godina „živjet“ će Surf u Voloskom i s izdvojenim „punktom“ prekoputa Tisak Medije te restaurant Bianco&Nero, šezdesete će oživjeti Vološćica, a sedamdesete pizzeria Moho, hotel Paris, bar Monokini i caffe bar Mimoza koji će svoju ponudu „protegnuti“ do devedesetih, caffe bar Barić i caffe bar Tik Tak koji će organizirati izložbu fotografija i prisjetiti se doba kada su nudili prvi cappuccino i tost u Opatiji, te caffe bar Kremenko koji će organizirati „prijenos“ finala Svjetskog prvenstva u nogometu 1974. godine. Hemingway bar će uz „vintage koktele“ i retro-hitove obilježiti prijelaz iz sedamdesetih u osamdesete, u kojima će se, pak, zateći Yacht Club, Roko & Veloce, pizzeria 051, Kon-Tiki i pekara Dalla Nonna koja će uz uređenje u stilu „osamdesetih u Trstu“ za marendu ponuditi panin s mortadelom i retro muffine. X Caffe vratit će se nešto bliže u povijest, u devedesete godine prošlog stoljeća, a razna razdoblja uz Navy party obilježit će caffe bar Galija.

U programu će sudjelovati i niz drugih lokacija – restoran Vongola ponudit će omiljena jela slavnih ličnosti kao što su Sophia Loren, Richard Burton ili Rigó Jancsi, atelier Yasna san organizirat će izložbu radova Yasne Skorup Krneta pod nazivom RETROspective u vrtnom prostoru, Choco bar Kraš prisjetit će se duge povijesti Bajadere „rođene“ davne 1955. godine, Foto Luigi, uz već poznatu izložbu fotoaparata i kamera i fotografiranje u crno-bijeloj i sepia tehnici svakome tko odluči „retro-vikend“ iskoristiti za fotografiranje za dokumente poklonit će i jednu sepia fotografiju, a smoothie i juice bar Urban Garden ponudit će zdrave napitke u retro varijantama. Svoj će obol manifestaciji dati i Liburnia Classic Club Opatija i Oldtimer klub Rijeka s oldtimerima te Vespa Klub Rijeka sa zanimljivim primjercima popularnih „motorina“, kao i plesni klubovi Porto Ri, Flame, Jump to the Swing, Back to Swing, Unique Dance i Roxy Dance.

mamma-mia

Program će započeti u četvrtak, 28. lipnja kada će glavna atrakcija biti izvedba hvaljenog mjuzikla „Mamma Mia!“ u izvedbi zagrebačkog kazališta Komedija na Ljetnoj pozornici u 21.30 sati. Glazbenu ponudu tog će dana upotpuniti i akustični nastup Dominika Heštere na terasi hotela Bristol i „Throwback Thursday“ u Beach baru Colosseum.

Petak, 29. lipnja bit će dan za rock’n’roll uz nastup legendarne grupe Kojoti u opatijskoj luci od 21.30 sati, prije i nakon kojih će atmosferu držati DJ Dog. I vološćanski mul ugostit će glazbene legende, Davora Tolju i kolege iz benda Whiteheads, dok će ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer osvanuti „Cuban Corner by barmen.hr“ uz glazbu bendova Vruća kava i The Janitors. Susjedni Park sv. Jakova postat će na tri dana – od petka do nedjelje – Retro Art Corner na kojem će izlagati Claudio Frank, Katarina Zaraj, Vedran Ružić i Loredana Bradaschia, ispred hotela Paris „posložit“ će se Retrosajam uz glazbenu pratnju akustičnog dua Blu:Kanu, a Hrvatska ulica slavnih na Slatini tri dana ugostit će Aura Bar s nastupom PachaMama Street Connection u petak. Program će upotpuniti i niz drugih događanja – izvrsni rockabilly band Pacific Bullets na terasi hotela Kvarner, Flamenco Night uz La Pasion Escondida u hotelu Ambasador, Katarina Jurić duo u hotelu Royal, Matija Cvek duo u hotelu 4 opatijska cvijeta, Duo Veljak u hotelu Sveti Jakov, Just Acoustic u hotelu Bristol, Trio Decoro u hotelu Milenij, RnB Exclusive u Re-sea Dance Angiolina, Good Rockin’ Daddies u hotelu Palace te program Play That Funky Music u Beach Baru Colosseum.

Subota, 30. lipnja uz „naslov programa“ – „Back to the 20th Century“ donosi najveći disco party na Ljetnoj pozornici na kojem će za tisuće plesača hitove prošlog stoljeća vrtiti DJ Lucca Montecchi i MC Šajeta, od 23 sata pa dok zadnji ljubitelj disco ritmova ne napusti plesni podij. Bit će to vrhunac dana koji će započeti već u jutarnjim satima sajmom antikviteta Ponte Rosso ispred Gervaisa, retro dječjim igrama u organizaciji Društva „Naša djeca“ pred Šporerom te Retro-eko marketom Udruge Žmergo pred tržnicom, gdje će povijest opatijske glazbe navečer otpjevati i otplesati Duško Jeličić Dule & Bonaca te Folklorni ansambl Zora. Počast glazbi 20. stoljeća na vološćanskom malom mulu odat će Tri kralja, a u pozornicu i plesni podij pretvorit će se i glavna opatijska ulica koja će na potezu od skretanja za mul do Slatine od 17 sati biti zatvorena za promet i otvorena za ludi provod. Glazbom i zabavom bit će ispunjeni brojni punktovi – vatrogasci u „retroizdanju“ pojačani starinskim vatrogasnim kamionom organizirat će igre za velike i male ispred dućana Furla, od Hotela Paris smjestit će se Coca Cola Street dok će ispred Šporera nastupiti Vruća kava, Ženska klapa Volosko s programom „Mr. Sandman“ te Grooversi. U opatijskoj luci hitove nedavno ponovo okupljenog benda ABBA izvodit će tribute band ABBAzia kojem će podršku dati DJ Sajo, a ispred Turističkog informativnog centra posjetitelje će DJ Bobo Grujičić zagrijati za svjetsku atrakciju, vrhunske izvođače poznatih hitova Freddieja Mercuryja i društva – Queen Real Tribute.

Subotnji će program pojačati i brojni drugi izvođači – uzbudljivi rockabilly band Mississippi Queen and Star Time Playboys u hotelu Kvarner, zatim terasa hotela Imperial na kojoj će se održati atraktivni Cabaret Burlesque, a ispred nje Gentlemans Shop, zatim Timeless Duo u hotelu Ambasador, Exotic Pop Band i Branka Trio u hotelu 4 opatijska cvijeta, Xfinity Band na terasi hotela Paris, 14 Strings u hotelu Sv. Jakov, Oldies but Goldies u beach baru Lido, TurkTheDJ s programom Throwback Club Hits u Re-sea Dance Angiolina, DJ Brown Sugar u hotelu Palace i Disconnected u Beach baru Colosseum.

RetrOpatija

Nedjeljni program (1. srpnja) nazvan je „Blame it on the Boogie“ prema nastupu Super Cover Banda i Dance Studia Trinity & Co koji će se održati u opatijskoj luci s početkom u 20 sati, dok će pred Šporerom nastupiti Vruća kava i Vedran Ružić Quartet, na Hrvatskom šetalištu slavnih razigrani Dellboysi, a pred hotelom Paris Retrosajam će nastupom podržati Blu:Kanu. Program će se održavati i na drugim lokacijama – Gelato Sisters zaključit će trilogiju „Rockabilly Rules“ u hotelu Kvarner, u hotelu Ambasador zasvirat će By The Way Band, u hotelu 4 opatijska cvijeta Tri kralja, u hotelu Bristol Dominik Heštera, u hotelu Milenij Passion Play, a Beach Bar Colosseum imat će večer pod nazivom „Music Sounds Better With You“.

– Ovaj sad već tradicionalni glazbeni vremeplov predstavlja pravi primjer kreiranja ponude i sadržaja po modelu destinacijskog menadžmenta. U organizaciji i realizaciji ovog vrhunskog festivala sudjeluju ključni dionici grada, kao i sami građani Opatije te njihovi brojni posjetitelji. Rezultati dosadašnjeg dijela turističke godine izvrstan su pokazatelj kako kvalitetne manifestacije ne samo da obogaćuju ponudu u pojedinoj destinaciji već postaju glavni motiv dolaska gostiju. Siguran sam da će ovogodišnje izdanje RetrOpatije opravdati visoka očekivanja turista koji će znati uživati u festivalu, ali i u Opatiji, kraljici hrvatskog turizma, stoji u izjavi direktora Glavnog ureda HTZ-a Kristjana Staničića.

– Zagrebačka banka tradicionalno ima značajnu ulogu u gospodarskom razvoju Kvarnera, a svojom potporom kulturnim projektima i inicijativama ima veliki utjecaj i u kulturnom razvoju zajednice. Festival RetrOpatija prepoznali smo kao događaj koji ima veliki značaj za lokalnu zajednicu te doprinosi društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Kvarnera. Stoga nas veseli da i ove godine kao pokrovitelj možemo sudjelovati u njegovom održavanju te se i na taj način jače povezati s lokalnim specifičnostima i prioritetima. Vjerujemo da će RetrOpatija i ove godine izazvati veliki interes i odaziv domaćih i stranih gostiju, istaknula je direktorica Regionalnog centra Kvarner Zagrebačke banke d.d. Tamara Sergo.

– Grad okrenut budućnosti kao što je Opatija mora se stalno mijenjati i prilagođavati, tako je i s njegovim manifestacijama, a RetrOpatija je jedna od takvih događanja koje razvijamo u novije vrijeme. Isto tako, Retropatija predstavlja odličan koncept višednevne manifestacije na početku ljeta i visoke turističke sezone, a osim što nas svih podsjeća na početke festivalskih dana u Opatiji, manifestacija nudi veliki izbor lokacija i načina sudjelovanja u njoj i to za sve dobne skupine. Njezina posebnost je svakako interakcija koju su posjetitelji već uvelike prepoznali rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić.