Povežite se s nama

Vijesti

Zračna luka Rijeka ove godine ruši rekorde, stigao 200.000-ti putnik

Objavljeno

na


Ovog četvrtka u Zračnoj luci Rijeka održana je konferencija za medije kojoj su, između ostalih, prisustvovali ključni predstavnici njezinih suvlasnika: ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, te načelnica Općine Omišalj, Mirela Ahmetović. Povod konferencije bio je obilježavanje rekordnog 200.000-tog putnika na Zračnoj luci Rijeka, te potpisivanje Kolektivnog ugovora sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Naime, nakon 3 godine burnih odnosa Uprave sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, konačno je postignut njihov međusobni sporazum na obostrano zadovoljstvo, a prvenstveno na zadovoljstvo zaposlenika Zračne luke Rijeka koji predstavljaju okosnicu njezine uspješnosti. Temeljni cilj novog Kolektivnog ugovora bio je optimizacija prava zaposlenika koji proizlaze iz radnog odnosa, usklađenje radničkih prava sa postojećom zakonskom regulativom, te postizanje boljeg položaja zaposlenika na Zračnoj luci Rijeka.

Nakon 6 krugova iscrpljujućih pregovora između Uprave i predstavnika SIKD, konačno je postignut dogovor. Dana 28.11.2019. direktor Zračne luke Rijeka, Tomislav Palalić i predsjednica SIKD, Marina Cvitić potpisali su Kolektivni ugovor, kojim su postignuti svi zadani ciljevi, a između ostaloga postignuta je i veća osnovica plaće zaposlenih.

Osim potpisivanja Kolektivnog ugovora, dan 28.11.019. obilježilo je konačno ostvarenje prometa od 200.000 putnika. Naime, na redovitom međunarodnom letu Croatie Airlines br.OU4435 za Munchen zabilježen je jubilarni 200.000-ti putnik, Stefan Kirchner, njemački student medicine u Rijeci, kojem su u ime Zračne luke Rijeka ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, u ime Primorsko- goranske županije župan, Zlatko Komadina, te u ime Croatie Airlines, pomoćnik direktora za prodaju i marketing, Boris Kolka darovali prigodne poklone.

Rekordan broj putnika zabilježen je u svim mjesecima 2019.g. s osobitim stopama rasta u lipnju, kolovozu i rujnu u usporedbi sa istim razdobljima u 2018.g. Do kraja 2019.g. očekuje se ukupno ostvarenje prometa od nešto više od 201.000 putnika što predstavlja porast od 10% u usporedbi sa lani.

Ovako značajan rast putničkog prometa, između ostalog, rezultat je brojnih aktivnosti, napora, ali i financijskih sredstava koje su Uprava Zračne luke Rijeka, u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom turizma, HTZ i TZ Kvarnera, uložili u uvođenje novih zračnih linija u 2019.g. (dodatne redovite linije za Munchen kompanijom Lufthansa, nove redovite linije za Beograd kompanijom Air Serbia, kao i za Marseille kompanijom Volotea, te charter linije za London Gatwick kompanijom TUI), kao i produljenje sezone letenja postojećih zračnih linija.

Trenutno u nadolazećoj zimi Zračna luka Rijeka ima u ponudi 1 međunarodnu liniju Croatie Airlines za Munchen, te već konstantnu domaću PSO linija za Osijek, Split i Dubrovnik kompanijom Trade Air. PSO linije financiraju se iz sredstava MMPI te predstavljaju cijelokupan koncept obveznosti obavljanja javne usluge zračnog prijevoza sa svrhom unapređenja i poboljšanja gospodarskog, socijlnog i društvenog razvoja regije koju opslužuje zračna luka. Prema trenutnom PSO modelu koji je određen za razdoblje od 2016.g. do 2020.g. Zračna luka Rijeka dobiva daleko najmanje sufinanciranih sjedišta zrakoplova od strane državnog proračuna odnosno najmanje putničkog prometa, ali i prihoda, od svih zračnih luka u RH. Naime, Zračna luka Dubrovnik dobiva 2 subvencionirana sjedišta na 1 stanovnika regije, Zračna luka Split, Zračna luka Zadar i Zračna luka Pula dobivaju 1 subvencionirano sjedište na 2 stanovnika regije, Zračna luka Osijek dobiva 1 subvencionirnao sjedište na 10 stanovnika regije, dok Rijeka dobiva svega 1 subvencionirano sjedište na čak 200 stanovnika regije. S obzirom da se iduće godine očekuje novo razdoblje PSO modela, prisutni ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković na konferenciji za novinare potvrdio je promjenu postojećeg PSO modela sa pravednijom raspodjelom subvencioniranih sjedišta.

Osim navedene 2 cjelogodišnje linije do 9.12.2019. leti i Air Serbia za Beograd, međutim zbog slabe popunjenosti ove novouvedene međunarodne linije tijekom zimskih mjeseci ista je nažalost otkazana za prvi kvartal 2020.g., uz izuzetak letova za Novu godinu, međutim od 01.05.2020. nastavlja sa svojim operacijama. Za iduću ljetnu sezonu također je potvrđen dolazak još jedne nove aviokompanije LOT, poljskog nacinoalnog avioprijevoznika, koji će Rijeku povezivati sa Varšavom jednom tjedno. Vrlo su izgledne još neke nove destinacije u ljetnoj sezoni 2020.g., međutim zbog zaštite aviokompanija još se ne smije javno reći o kojim destinacijama se radi.

Što se tiče infratstrukturnih i ostalih ulaganja, 2019.g. na Zračnoj luci Rijeka bila je obilježena građevinskim radovima na fasadi, te je konačno dovršen projekt rekonstrukcije i dogradnje vanjskih površina terminalne zgrade i zgrade tehničkog bloka čime je napokon završena posljednja faza projekta kompletne rekonstrukcije zgrade započet još 2012.g. od kada su značajna sredstva uložena u uređenje interijera zgrade. Projekt rekonstrukcije i dogradnje vanjskih površina terminalne zgrade i zgrade tehničkog bloka ukupne vrijednosti gotovo 9,5 milijuna kuna službeno je dovršen 31.8.2019.g., a sufinanciran je od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Osim navedenih građevinskih radova, sredstvima Primorsko- goranske županije obnovljen je dio voznog parka sa 2 nova električna mini automobila u funkciji „follow me“ vozila, te su nabavljene nove stepenice za ulazak/izlazak putnika u/iz zrakoplova sa pedestrian control systemom. U posljednjih 8 godina u infrastrukturni razvoj Zračne luke Rijeka, kao i povećanje sigurnosnih standarda uloženo je ukupno gotovo 50 milijuna kuna kapitalnih pomoći od čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložilo 90%, a Primorsko-goranska županija 10%.

Stoga se može zaključiti da će 2019. godina na Zračnoj luci Rijeka biti upisana zlatnim slovima zbog niza uspjeha: postizanja konačne optimizacije prava zaposlenika, ponovnog obaranja rekordnog putničkog prometa te ostvarenja projekta obnove vanjskih površina terminalne zgrade i zgrade tehničkog bloka čime je zgrada napokon dobila svoje novo ruho, prvo nakon izgradnje davne 1970. godine, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram