Povežite se s nama

Vijesti

Župan Komadina i rektorica Prijić-Samaržija potpisali sporazum o sufinanciranju studija Logopedije

Objavljeno

na

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas, 6. studenog 2020. održano je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Primorsko-goranske županije, koja će financirati projekt osnivanja Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci s 300 tisuća kuna potpore. Sporazum su potpisali primorsko-goranski župan g. Zlatko Komadina i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Potpisivanju su također prisustvovali: pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije mr. sc. Edita Stilin, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. marta Žuvić te voditelj studija Logopedija doc. dr. sc. Zdravko Kolundžić.

”U ovim krajnje neobičnim okolnostima, ipak smo se, imajuće na sreću prostorne uvjete za to, odlučili povodom ovog, za nas važnog događaja, upriličiti fizički susret. Veliko nam je zadovoljstvo da je Županija prepoznala naš projekt te da će ga poduprijeti s 300 tisuća kuna, raspoređenih na 150 tisuća u prvoj te po 50 u nardne tri akademske godine. Suradnja Sveučilišta i PGŽ-a vrlo je plodna i konstruktivna. Naše dvije institucije dijele stav da je sinergija institucija poput naših ključna za obogaćivanje društvenog života i doprinos društvu. Logopedija je, jasno je, važan sement, posebno za one najmlađe, ali i ostale naše sugrađane. Često sa Županijom radimo na važnim projektima prevencije, a PGŽ tu zasigurno prednjači. Mi pak, kao Sveučilište, želimo izaći i izvan svojih zidova i dati doprinos nečemu što vidimo da je u društvu potrebno. Pročelnica Stilin u potpunosti je razumijela našu inicijativu, a doc. Kolundžić preselio se u Rijeku zbog novog posla – voditelja studija Logopedija. Svi tridesatek upisanih u prvu godinu su odlikaši, na što smo iznimno ponosni”, istaknula je rektorica Prijić Samaržija te najavila kako će uskoro biti potpisan i sporazum o suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, a u sklopu novog Centra, u planu je djelovanje dislociranje logopedske ambulante.

Župan Komadina kazao je: ”Značaj je ovo projekt, za koji smo iznašli sredstva u rebalansu proračuna Županije i za ovu godinu. Kao Županija, mi imamo 10 logopeda koje podupiremo financijski, koji rade diljem Županije. Logopedija je specifična, jer potpada i pod školstvo i pod zdravstvo pa se svakako slažem s rektoricom da osnivanje Logopedskog centra znači značajnu nadrgadnju i nadstandarda za cijelu našu Županiju, a možda i šire.”

Prorektorica Žuvić dodala je će osnivanjem Centra biti dostupno potpuna usluga na sveučilišnom Kampusu te kako će Centra predstavljati jedinstvnen model potpune usluge (gdje će građani potpuno besplatno moći dolaziti s liječničkom uputnicom), a ujedno će centar služiti kao vježbalište za studente, gdje će se mjeriti rezultati praktičnoga rada i isti koristiti za znanstvenoistraživački rad.

Pročelnica Stilin naglasila je kako je brojka od 10 logopeda na 32 škole svkako nedovoljna te manjak logopeda do sada nije bio adekvatno prepoznat. Navela je i kako je u tijeku Županijin natječaj za deficitarne stipendiste te kako se nada da će i ove godinemeđu njima biti i studenata logopedije.

Doc. Kolundžić zahvalio je svima i zaključio kakao ovakav projekt može uvijek biti samo plod zajednčkog djelovanja u istome smjeru i dobre međuinstitucijske suradnje. Pojasnio je i kako će ambulanta (buduća podružnica KBC-a) biti dio Logopedskog centra, u kojem je planirano da, za sad, budu zaposlene tri osobe.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram