Povežite se s nama

Vijesti

Župan Komadina proglasio prirodnu nepogodu zbog poplava na području Vinodola i otoku Krku

Objavljeno

na

Foto: Martina Frka Milotić / Bodulija

„Danas ću proglasiti prirodnu nepogodu zbog poplave na području Grada Novog Vinodola, Vinodolske Općine, Općine Malinska i Dobrinj, a koja je u mjesecu studenom pogodila ove gradove i općine“, izvijestio je župan Komadina na redovitoj konferenciji za novinare. U tijeku je procjena štete, a po utvrđivanju visine, Primorsko-goranska županija financijski će sudjelovati u sanaciji šteta na javnoj, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi.

Govoreći o sanacijama šteta na području Gorskog kotara, župan Komadina kazao je kako su se usvajanjem rebalansa proračuna stekli uvjeti za raspored 2 milijuna kuna za šest goranskih gradova i općina koji su prijavili štete od bujičnih poplava što su ih pogodile u rujnu.

Slijedom nedovoljnog državnog financiranja zdravstvenog sektora kroz decentralizirana sredstva, na što je župan ukazao i premijeru Plenkoviću na sastanku s Vladom RH u Splitu,  PGŽ će iz proračuna rasporediti Thalassotherapiji Crikvenica 366 tisuća kuna za intervencije i popravke na opremi i objektima te 922 tisuće kuna Thalassotherapiji Opatija za pripremu projekta rekonstrukcije, nadogradnje i opremanje Wellness Centra i novih ambulanti. Kako je naveo župan, u planu je financiranje tog  projekta putem bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. godine, a ukupni troškovi procijenjeni su na iznos od 41 milijun kuna.

Rebalansom proračuna osigurana su sredstva i za specijalizacije doktora medicine. U Thalassotherapiji Opatija pokrit će se rashod pet specijalizacija: tri kardiologije, jedne radiologije te medicinske biokemije i laboratorijske medicine. Lječilištu Veli Lošinj financirat će se jedna specijalizacija iz pedijatrije, a Thalassotherapiji Crikvenica pet specijalizacija iz područja deratologije, venerologije i fizikalne medicine i rehabilitacije.

Prema Prijedlogu odluke o dodjeli sredstava udrugama i umjetničkim organizacijama za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija u cilju održivog razvoja Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, dodijelit će se po pet tisuća kuna za deset udruga. Četiri programa čiji su prijavitelji Gradovi Bakar i Čabar te Općine Čavle i Kraljevica financirati će se s iznosom od 80 tisuća kuna.

Govoreći o županijskoj demografskoj mjeri, pročelnica Dragica Marač istaknula je kako će danas župan donijeti odluku o dodjeli ukupno 1,1 milijuna kuna, i to Općini Mrkopalj 300 tisuća kuna, Gradu Cresu 420 tisuća kuna, Gradu Vrbovsko 132 tisuće kuna i Gradu Čabru 248 tisuće kuna, za adaptaciju nekretnina u vlasništvu tih JLS-ova koje će se potom dati mladim obiteljima u najam.

Podsjetimo, demografskom mjerom PGŽ pomaže mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja, posebice na otocima i u Gorskom kotaru, putem financiranja adaptacije stambenih nekretnina u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koje će se putem javnog natječaja dati u dugoročni i društveno prihvatljiv najam, a cijena najma, pritom ne smije prijeći 2 eura po kvadratu.

Pročelnica očekuje da će do ljeta 2023. useliti prve obitelji te smatra da će mjera pridonijeti i rješavanju problema manjka kadra u deficitarnim zanimanjima.

Dodala je da će se po pojedinom natječaju dodijelit sredstva za adaptaciju otprilike četiri stambene jedinice što će do kraja provedbe rezultirati s otprilike 20 adaptiranih stanova, za dugoročni najam mladim obiteljima. Za provedbu mjere  osigurano je po milijun kuna godišnje sve do 2025. godine.

Župan Komadina komentirao je kako je na sastanku s Vladom RH na temu predaje državne imovine na upravljanje gradovima i županijama predložio da država preda svu imovinu koju ocijeni neperspektivnom, a zadrži onu za koju smatra da ima stratešku važnost. Ilustrirao je to primjerom grada Rijeke u kojoj se nalazi čak 400 stanova u vlasništvu države, a čijom bi promjenom vlasništva, Rijeka mogla riješit problem socijalnih listi, ali i kadrovske problematike.

Pročelnica Marač izvijestila je i kako će radi pokrića povećanih troškova energenata i hrane, iz proračunskih sredstava s iznosom od 500 tisuća kuna sufinancirat redovnu djelatnost županijskih domova za starije osobe i Centra za rehabilitaciju Fortica.

Za stručno usavršavanje radnika domova socijalne skrbi u 2022. godini osigurano je 30 tisuća kuna, a namijenjeno je to usavršavanja djelatnika Centra za rehabilitaciju Fortica u sustavu kvalitete E QALIN čime Fortica   postaje prvi centar za rehabilitaciju u Hrvatskoj s E QUALIN potvrdom i stručna baza za sve centre koji rade s osobama s invaliditetom.

Pročelnica Marač podsjetila je kako se, neovisno o tome što nije osnivač ustanove, Primorsko-goranska županija pridružila Gradu Rijeci u uređenju novog prostora Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka s iznosom od 700 tisuća kuna, što je jedna trećina ukupnih troškova. Osnivač Centra je država, a njegovim uređenjem dobit će se dodatni smještajni kapaciteti za djecu s posebnim potrebama.

Pročelnica je izvijestila i kako se za vikend održao drugi ciklus Škole mira u Mrkoplju. U suradnji s Centrom za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci, učenici usavršavaju tehnike rješavanja konflikata i transformaciju sukoba, a sudjelovalo je 17 riječkih gimnazijalaca i deset srednjoškolaca s područja Gorskog kotara. Primorsko-goranska županija sudionicima pokriva troškove boravka, smještaja i putovanja.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže