Povežite se s nama

Vijesti

Župan obišao radove na Centru za posjetitelje o velikim zvijerima u Gorskom kotaru

Objavljeno

na

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima obišao je radove na budućem Centru za posjetitelje o velikim zvijerima. U sklopu ovog projekta obnovit će se i prenamijeniti postojeća ruševna zgrada u Centar za posjetitelje, koji će svoju interpretaciju temeljiti na zanimljivostima o medvjedu, vuku i risu, te Gorskom kotaru, kao njihovom optimalnom staništu. Vrijednost projekta je 8.180.006,45 kuna, a sufinancira se bespovratnim sredstvima iz europskih Strukturnih i investicijskih fondova.

EU sufinancira projekt s 5.006.600,96 kuna bespovratnih sredstava, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s dodatnih 1.062.989 kuna. PGŽ zajedno s JU „Priroda“ Prirodom projekt sufinancira s iznosom od 2.077.926,315 kn.

„Gorski kotar će s ovim Centrom imati jedan motiv više za dolazak,  a upravo je ovo mjesto na kojem će se događati priča o vuku, risu i medvjedu. Vjerujem da svaki putnik neće žaliti vremena i truda skrenuti s ceste i doći posjetiti ovaj Centar. Nastojimo brendirati Gorski kotar kroz sve njegove specifičnosti, kao što je i ova. Uskoro će na ovim prostorima biti i Centar za preradu voća, punionica meda, destilerija i ostalo. Ovdje imamo i rasadnik, želimo pokrenuti poljoprivredu, voćarstvo i proizvodnju naših autohtonih proizvoda koje plasiramo kroz Kašeticu,  koja je već prepoznata kao brend naše zeleno-plave županije. Jednom riječju, želimo otvoriti oči ljudima da vide koju ljepotu imaju ovdje u Gorskom kotaru“, rekao je župan Komadina.

V.d. ravnateljica Irena Jurić istaknula je kako će budući Centar za posjetitelje na jedan moderan način interpretirati stanište i pojavnost velikih zvijeri u Gorskom kotaru. „To će biti nešto specifično za Gorski kotar. Svaka zvijer će dobiti podjednak udio u tom interpretacijskom dijelu, Centar će biti na 2 kata, on ostaje u gabaritima one postojeće stare zgrade. Radi se o jednoj lijepoj priči kojom  razvijamo brend  velikih zvijeri u Gorskom kotaru. Prostor će biti multimedijalni te će  se na prihvatljiv i svima razumljiv i zanimljiv način prezentirati biološko bogatstvo Gorskog kotara“, rekla je Jurić.

Projekt provodi Javna ustanova „Priroda“, uz podršku Primorsko-goranske županije te uz partnerstvo Općine Ravna Gora i Turističke zajednice općine Ravna Gora. Predviđeno trajanje projekta je do 1. rujna 2020. godine. Izvođač građevinskih radova je „Izgradnja Popovački“, a vrijednost samih radova iznosi  3.882.871,00 kuna s PDV-om.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka, a glavni čuvar prirode Marko Modrić prezentirao je fotozamku za praćenje pojavnosti zvijeri (u sklopu projekta nabavljeno 10 fotozamki).

Tijekom boravka u Staroj Sušici, župan Komadina posjetio je i objekt za preradu voća i punionicu meda gdje je u tijeku 2. faza građevinskih radova u vrijednosti od 514.921 Kn s PDV-om – izvođač je Graditeljska radnja iz Prezida. Izvode se radovi na otvorima, pristupnoj rampi, odvodnji, sabirnoj jami.  Osnovna namjena objekta, kojim će upravljati Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ,  bit će uslužna prerada voća u cilju pokretanja gospodarskih aktivnosti i ulaganja, prvenstveno na području Gorskog kotara. Ukupna vrijednost projekta koja uključuje cjelovitu obnovu postojećeg objekta zajedno s opremom za preradu voća i punionicu meda procijenjena je na oko 4.200.000,00 kuna.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar rekla je kako je na objektu prošle godine završena 1. faza, sanacija krova u vrijednosti oko 500.000,00 kuna. „Objekt se planira dovršiti u periodu do kraja 2020. godine. Uz osnovnu  preradu voća objekt je namijenjen i edukaciji poljoprivrednih gospodarstva i studenata u suradnji s Veleučilištem u Rijeci gdje je uz podršku Primorsko-goranske županije pokrenut studij agroturizma uz organizacije stručne prakse u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u čijem je prostoru formiran i mali pedološki laboratorij“ rekla je Raukar.

„Ovo radimo ne da bi Županija il Centar zaradili, nego da bi stvorili poduzetnike, da ljudi imaju turistički, ali i stambeni motiv dolaska u Gorski kotar kako bi koristili ovo područje. Nekim stvarima se ne možemo baviti, ali možemo turizmom i poljoprivredom i upravo smo zato Centar za poljoprivredu locirali u Staroj sušici, a Goranski sportski centar u Delnicama. Nastojimo razvijati programe i projekte u sklopu te  dvije institucije u suradnji s našim upravim odjelima i kandidiranjima prema EU fondovima za što mislim da nam za sada dobro ide“, zaključio je župan.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram