Povežite se s nama

Vijesti

Župan Zlatko Komadina obišao poplavom pogođena područja PGŽ-a

Objavljeno

na

Foto: Martina Frka Milotić / Bodulija

Zbog obilnih padalina poplavom pogođenih dijelova PGŽ-a, ponajviše na području Malinske i Novog Vinodolskog, župan Zlatko Komadina podigao je u pripravnost Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije, a u pripravnosti su i vatrogasne postrojbe od kojih je dio na terenu.

Župan Komadina i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite PGŽ Goran Petrc obišli su s načelnikom Općine Robertom Antonom Kraljićem poplavom pogođenu Malinsku, a potom se uputili u Novi Vinodolski.

„Županijske vatrogasne snage su u pripravnosti. Definitivno se radi o klimatskim promjenama jer se ovolike bujične vode nisu prije događale. Ne sjećam se da se tako nešto na Krku dogodilo. Krk je dosta pogođen, u Općini Dobrinj kod Čižića i Malinska, također u Novom Vinodolskom gdje je još i južina digla razinu mora i bujična voda nije mogla oticati te je došlo do poplava u prizemne prostore. Temeljem šteta ćemo donijeti odluku hoće li se proglasiti elementarna nepogoda“, rekao je župan Komadina.

Kako je pojasnio načelnik Kraljić, dogodila se bujična poplava nakon dva dana padanja kiše i vrlo intenzivnog pljuska između 6 i 9 i 30 sati ujutro.

„Polja iznad Malinske su se napunila vodom te se u jednom trenutku voda prelila na području Malinske, kanalizirala na jednom mjestu i napravila bujicu. Za sada je u tijeku čišćenje, a nakon toga ćemo osnovati povjerenstvo radi utvrđivanja šteta, te ukoliko to bude u skladu sa zakonskim okvirima, proglasiti elementarnu nepogodu. Već sada se vide znantna oštećenja na infrastrukturi, a ostalo će se tek s vremenom saznati“, izjavio je načelnik Kraljić i dodao da u bujičnim poplavama na sreću nije bilo stradalih.

Zapovjednik JVP grada Krka Goran Grubišić komentirao je kako je do sada zaprimljeno preko 200 prijava, a provedeno je oko 60 do 65 intervencija od kojih su neke u tijeku, a neke završene.

„Najteže je bilo u samom centru Malinske i Vantačićima jer su to najniže točke i sva se voda slijeva prema tamo i ne stiže se ispumpati koliko pristiže. Na sreću, kiša je stala, pa i voda polako opada. Za štete je teško procijeniti jer tek moraju pristići tkz. vikendaši, odnosno vlasnici apartmana, da bi se dobila cjelokupna slika“, naveo je zapovjednik Grubišić.

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je područje Novog Vinodolskog i okolice, ali i Crikvenice te sjevernog dijela Krka i nanijele štete na niz objekata i imovini. Kako javlja Tunera.info, u tri i pol sata palo je nevjerojatnih 137 litara kiše. Jutros je bujica zatvorila Jadransku magistralu kod kružnog toka, a oko podneva je još uvijek zatvorena za promet Ulica Antona Mataije odnosno smjer prema Bribiru.

Prema informacijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Novog Vinodolskog, svi raspoloživi vatrogasci su na terenu i pomažu. Sa smirivanjem nevremena pokrenut će se sanacija.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže