Povežite se s nama


U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka jučer je održano svečano potpisivanje Ugovora o financiranju programa iznad zakonskog standarda osnovnih i srednjih škola i susret Župana s ravnateljima osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova kojima je osnivač Primorsko-goranska županija.

Ugovore su potpisali župan Zlatko Komadina te ukupno 65 ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova.
Na događanju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. Istaknula je važnost nadstandarda kojim se svake godine unapređuju znanja i vještine naših učenika, te podupiru kreativnost i stvaralaštvo. U prilog tome ide i činjenica da je prošle godine čak 4700 učenika iz naše županije sudjelovalo na natjecanjima.

U ime ravnatelja osnovnih škola publici se obratila ravnateljica OŠ “Čavle” Tanja Stanković i naglasila važnost ovih programa kojima se financira široka lepeza aktivnosti i pruža podrška djeci u izražavanju njihovih interesa.
Kako ne bi sve ostalo samo na riječima odraslih, učenice OŠ “Čavle” Dora Čargonja iz 1c i Petra Mavrinac iz 6a svojim recitacijama razveselile su sve prisutne te istovremeno pokazale kako rezultati ovakvih programa izgledaju u praksi.

Ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš, u ime ravnatelja srednjih škola govorio je o nemjerljivoj ulozi slobodnih i vannastavnih aktivnosti u smislu poticanja učeničke originalnosti u raznim smjerovima: od umjetnosti i izdavaštva, do ekologije i održivog razvoja. Također je spomenuo kako se kroz programe provode i temeljna načela građanskog odgoja, odgajaju kreativni pojedinci, a sve to je i poticaj nastavnicima za dodatnu afirmaciju.
Ljiljana Kencel, ravnateljica učeničkog doma “Podmurvice”, kao predstavnica učeničkih domova dotakla se specifičnosti te odgojno-obrazovne ustanove koja je ujedno i škola socijalnih vještina. U učeničkim domovima, pored primarnih sadržaja, naglasak stavljaju i na kvalitetno provođenje slobodnog vremena te potiču slobodne dodatne aktivnosti.

U tom smislu od velikog im je značaja ovo dodatno financiranje od strane Županije, pomaže im da izađu iz standardnih okvira te da svoje učenike usmjeravaju i odgajaju u aktivne ljude koji će biti nositelji društvenih promjena.

Župan Zlatko Komadina ovom prilikom je rekao kako se iz županijskog proračuna, bez obzira na njegove varijacije iz godine u godinu, uvijek proporcionalno i solidarno izdvajalo za vanstandardne programe i projekte.
“Neka naša djeca, pored onoga što je redovno, uče i neke druge stvari koje ona žele i njihovi nastavnici sa svojom ljubavlju im predaju to znanje”, poručio je župan.

Komadina je istaknuo i izvrsnost naših učenika na raznim natjecanjima te naglasio kako je školstvo, pored zdravstva i socijalne politike, dokaz uspješne decentralizacije. “Ono što je država predala nama u nadležnost se razvija, i kao objekti, i kao projekti, nove gradnje, ali i kao programi, jer zgrade bez ljudi ne služe ničemu”, zaključio je Komadina.

Za navedene namjene sredstva su planirana Proračunom Primorsko-goranske županije za 2016. godinu u Programima iznad zakonskog standarda osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u sveukupnom iznosu od 1.225.000 kuna, od čega se na osnovne škole odnosi iznos od 480.000, na srednje škole 635.000 te na učeničke domove 110.000 kuna.