Povežite se s namaPročelnici Đulija Malatestinić i Ljudevit Krpan održali su redovitu tjednu konferenciju za novinare. Pročelnica Malatestinić istaknula je kako je župan Komadina dostavio ravnatelju KBC Rijeka pismo namjere o daljnjem sufinanciranju ulaganja u poboljšanje prostornih uvjeta u KBC Rijeka.

Sukladno dostavljenom planu od strane riječkog  KBC  župan je iskazao namjeru sufinanciranja zamjene vertikala i uređenje sanitarnih blokova u glavnoj zgradi KBC-a lokalitet Rijeka. Inače, u protekle dvije godine Primorsko-goranska županija sufinancirala projekte KBC-a sa više od 6,4 milijuna kuna. U 2015. godini realiziran je projekt uređenje i izgradnje Klinike za radioterapiju i onkologiju u kojem je Županija sudjelovala sa 4 milijuna kuna a u 2016. godini sudjelovala je u projektima obnove krovova u Dječjoj bolnici Kantrida, uređenje bolesničkih soba Zavoda za kardiovaskularne bolesti Klinike za internu medicinu, sufinanciranje nabave uređaja za endoskopski ultrazvuk te financiranje nabavke stolica na staničnom separatoru kod izmjene hemoglobina za darivatelje krvi.

Pročelnica Malatestinić izvijestila je kako je Ministarstvo zdravstva pozvalo  županijske ustanove Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu za raspisivanje natječaja specijalističkog usavršavanja doktora medicine, temeljem suglasnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava kao upravljačkog tijela koji provodi i realizira operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine.

“To je program koji će se financirati sredstvima EU fondova. Za Dom zdravlja ukupno je odobreno 11 specijalizacija i to za opću obiteljsku medicinu 5, za pedijatriju 1, za ginekologiju 4 i kliničku radiologiju 1. Za Zavod za hitnu medicinu bit će sufinanciranu 5 specijalizacija. Stvarne potrebe na razini primarne zaštite je 48 specijalizacija a trenutno ih je 15 na specijalizaciji dok u Zavodu za Hitnu medicinu je potrebno 20 a trenutno ih je 3. S upravo odobrenim specijalizacijama te ovima koje su u tijeku zadovoljit će se oko pola svih ukupnih potreba za liječnicima specijalistima  u petogodišnjem razdoblju” , zaključila je Malatestinić.

Jedan od dobrih razvojnih iskoraka, a nije financiran bespovratnim sredstvima EU, već bespovratnim sredstvima nominiranim Ugovorom između Vlade Republike Švicarske i Vlade Republike Hrvatske jesu sredstva za gradnju vodoopskrbnog sustava na području Gorskog kotara. Primorsko-goranska županija rasporedila je sredstva osigurana u Proračunu Primorsko-goranske županije za 2017. godine u iznosu od 161.701,34 kuna korisniku Komunalac – vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Delnice za sufinanciranje izrade studijske i projektne dokumentacije za projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području Gorskog kotara. Time su stvoreni svi preduvjeti za raspisivanje natječaja i početak gradnje ovog sustava. Osvrnuvši se na prošlotjedne aktivnosti povodom EU tjedna pročelnik Krpan rekao je da je Primorsko-goranska županija se dogovorila sa goranskim općinama sufinanciranje dijelova strateških energetskih akcijskih planova koji predstavljaju podlogu za mogućnost apliciranje na fondove EU.

„To je samo dio aktivnosti koje provodi Primorsko-goranska županija čini, oko 3,5 milijuna kuna osigurano je za studijske projektne dokumentacije koja predstavljaju podloge za kandidiranje naših lokalnih zajednica i institucija prema fondovima EU. Time nastojimo potaknuti korištenje tih bespovratnih fondova“, rekao je za kraj Krpan.