Povežite se s namaDanašnji redovni press kolegij zamjenica Medarić otvorila je temom o županijskim lučkim upravama. “Imamo 8 Županijskih lučkih uprava s kapacitetom ulaganja iz njihovih izvornih prihoda od nekih 80 milijuna kuna što je neusporedivo više od vremena prije petnaestak godina kada su formirane i raspolagale s oko 5 milijuna kuna izvornih sredstava.

Otočke lučke uprave su bogatije, pa 4 kopnene imaju ponekad problema s ulaganjem. Prema našem pravilniku ukoliko Županija ulaže u njihove projekte oni moraju osigurati 30% vlastitih prihoda. To nije bilo uvijek moguće pa je Županija bila ograničena s ulaganjima stoga smo promijenili pravilnik, gdje njihov udio sada iznosi 15% što će, vjerujem, znatno olakšati njihove investicije u lučku infrastrukturu”, rekla je zamjenica.

U nastavku je zamjenica izvijestila i o ulaganjima sportsku i rekreacijsku infrastrukturu na području Grada Delnica i Platka tijekom ove godine. Planirano je 420.000 kn ulaganja u Dom sportova, 230.000 kn za kuglanu, košarkaška, nogometna igrališta i teniske terene te 510.000 kn za klizalište. Pored toga izdvojeno je i 1,9 milijuna kuna za Regionalni sportsko rekreacijski i turistički centar Platak.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je o financiranju programa produženog boravka za učenike putnike iz osnovnih škola, njih ukupno 453 u 15 škola kojim je za vrijeme čekanja prijevoza organizirana nastava, pisanje zadaća i realizacija školskih obaveza. Taj program Županija  financira od 2004. godine, a u ovom polugodištu za njegovu realizaciju će se izdvojiti 371.000 kuna. Stilin  je podsjetila kako je Županija od 2002. godine glavni organizator i koordinator školskih natjecanja svih razina. U tijeku su školska natjecanja u kojima u županiji sudjeluje oko 8.000 učenika, a početkom veljače započinje održavanje 30 natjecanja županijske razine u kojima će sudjelovati oko 3.500, navela je Stilin. Istaknula je da će se ove godine za financiranje natjecanja od županijske do državne razine, izdvojiti sveukupno oko 300.000 kuna.

Govoreći o investicijskim ulaganjima, pročelnica je rekla da je Vlada RH donijela kriterije i mjerila za financiranje minimalnog financijskog standarda u obrazovanju, za škole i učeničke domove, od kojih je za materijalne troškove te kapitalna i investicijska ulaganja Primorsko-goranskoj županiji namijenjen iznos oko 59.000.000 kuna. “Tim iznosom omogućena je realizacija svih započetih projekata ove godine, onih u Puntu, Čavlima, Viškovu i Hreljinu, te  je podsjetila da ove godine započeti i rekonstrukcija i izgradnja školske sportske dvorane škole u Dražicama sredstvima Općine, a Županija će se priključiti 2019. godine,” izjavila je Stilin.

Pročelnica Stilin dalje je objavila da je danas na Elektronskom oglasniku objavljena javna nabava za energetsku obnovu 8 zgrada školstva. Ponude će se primati do 20. veljače, a većina radova bi trebali započeti u mjesecu lipnju, s rokom dovršetka 18 mjeseci od potpisivanja ugovora koji je potpisan 29. studenog 2017. godine. Vrijednost radova iznosi oko 32.000.000 kuna, od čega je bespovratno od Fonda energetske obnove osigurano 12.760.000 kuna te 7.743.000 od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, dok Županija sudjeluje s preostalih 12.000.000 kuna.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je da je u petak, 26. siječnja raspisan javni natječaj za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, šumarstva, drvne industrije te lovstva koji je otvoren do 26. veljače. Proračunom je osigurano 500.000 kuna za mjere ruralnog razvoja, 100.000 kuna za šumarstvo i drvnu industriju, te oko 1.000.000 kuna za program unaprjeđenja lovstva koja Županije namjenski raspoređuje iz sredstava dobivenih od lovozakupnina, navela je Raukar. Također je raspisan javni poziv za prijavu programa i projekata razvoja selektivnih oblika turizma za što je predviđeno oko 350.000 kuna.