Povežite se s nama

Ukupno 3.332.000,00 kuna iz proračuna Primorsko-goranske županije bit će raspoređeno županijskim lučkim upravama za gradnju i održavanje lučke infrastrukture u 2018. godini, izvijestila je na današnjem redovnom susretu s novinarima zamjenica župana Marina Medarić.

Naglasila je da se na javni poziv za dodjelu ovih namjenskih sredstava javilo sedam lučkih uprava koje su za sufinanciranje prijavile ukupno 20  projekata. Povjerenstvo ih je sve razmotrilo te odabralo 14 projekata  od kojih je financijski najveći izgradnja nove trajektne rampe u Rabu u visini od 1,5 milijuna kuna, zatim izgradnja novih komunalnih vezova u luci Carevo što će se sufinancirati s pola milijuna kuna te 575.000 kuna koji se dodjeljuju ŽLU Opatija –Lovran- Mošćenička Draga od čega se najveći dio odnosi na izradu projekta dogradnje luke Medveja.

Zamjenica je također izvijestila o raspodjeli 1.427.000 kuna za programe iznad zakonskog standarda osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova kao i izdvajanju 150.000 kuna za pripremu uvođenja Građanskog odgoja u osnovne škole kojima je Županija osnivač.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o rezultatima natječaja za sufinanciranje programa i projekata selektivnih oblika turizma namijenjenih turističkim zajednicama PGŽ-a. Sufinancirat će se ukupno 17 manifestacija i programa  s iznosom od 350.000 kuna. Pojedinačni iznosi za programe kreću se u visini od najmanje 5.000  pa do najviše 30.000 kuna koliko se primjerice dodijelilo TZ Grada Delnica za manifestaciju  Adventska bajka.

“Zbog slabljenja financijskog kapaciteta jedinica lokalne samouprave sve se više udruge civilnog društva za pomoć u provedbi svojih projekata i programa obraćaju Županiji,” istaknuo je pročelnik Ureda županije Goran Petrc te dodao da se na zadnji javni poziv za financijsku potporu Županiji obratilo čak 80 udruga s ukupno 93 programa vrijednih preko 5 milijuna kuna. Čak 51 posto od ukupnih sredstava  zatražili su od Županije, a sukladno raspoloživoj stavci u proračunu odobren im je iznos od 998.000 kuna i to za sve prijavljene programe. Pojedinačno najviše dodijeljeno je Matici umirovljenika PGŽ za cjelogodišnji program rada u iznosu od 225.000 kuna.