Povežite se s nama

Mozaik

U Opatiji se održava 28. prvenstvo sommeliera Hrvatske, objavljen je popis natjecatelja

Objavljeno

na



Hrvatski sommelier klub organizira 28. prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se, u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom kao službenim partnerom te pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera, održati 1. i 2. prosinca 2025. u opatijskom hotelu Ambasador.

Program prvenstva nalazi se u nastavku:

Ponedjeljak, 1. prosinca 2025.

13.00 – 15.00 Četvrtfinalno natjecanje
15.00 – 16.00 Godišnja skupština HSK
16.00 – 18.00 Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar
18.00 – 19.00 Masterclass “Wines of Hungary” by Mihaly Lippai

Utorak, 2. prosinca 2025.

09.00 – 11.00 Proglašenje polufinalista i polufinalno natjecanje
11.00 – 12.00 Masterclass Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage
15.00 – 17.00 Finalno natjecanje
17.00 – 18.00 Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada (prezentacija sponzora)

Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 1. prosinca u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 60 minuta, anoniman je (pod šifrom) a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke. Praktičan dio sastoji se od degustacije „na slijepo”, pisanog opisa vina i prepoznavanja žestokih pića te brzog posluživanja vina. Kandidat je dužan: ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo.

U polufinale ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu.

U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina “na slijepo”, prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i sl.

U sklopu natjecanja održati će se tri radionice: Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar, Masterclass “Wines of Hungary” by Mihaly Lippai i Masterclass Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage.

Finalni dio natjecanja održat će se 2. prosinca u hotelu Ambasador s početkom u 15 sati i otvoren je za publiku te će se izravno prenositi putem live streama .

Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 21 kandidat, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima i wine barovima.

Popis prijavljenih kandidata:

Alen Vukić Food and wine bar Ganeum , Lovran
Anto Prgomet Udruga “BrodWine”, Slavonski Brod
Antonio Gregorić
Denis Piršić Hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč
Dobroslav Juraga Pizzeria- Buffet Kamičac, Murter
Domagoj Perković Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Đurđica Borojević Hotel Sheraton, HUP, Zagreb
Emir Ahmetbašić Hiša Franko, Kobarid
Igor Klarić Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Ivan Blažević Konoba Bokun, Valamar Camping Istra, Poreč
Josip Orišković Dvorac Belaj, Belaj
Kristijan Harjač Restoran Noel, Zagreb
Mate Negulić Belaj winery, Belaj
Matej Knežević Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
Matej Bubalo Food and wine bar Ganeum, Lovran
Mladen Jaklinović Miramare by Frattelli Cerea,Valamar, Poreč
Predrag Isajlov Hotel Westin, HUP, Zagreb
Siniša Lasan Cru Premium d.o.o, Dubrovnik

Pobjednik ovogodišnjeg Prvenstva predstavljati će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest Best Sommelier of the World, koje će se održati iduće godine u Lisabonu od 11. – 17. listopada 2026.

Podsjećamo, prošlogodišnji 27. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Kristijan Harjač sommelier zagrebačkog restorana Noel.

Marketing
Marketing
Marketing tower-centar
Marketing tower-centar
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Društvene mreže