Danas se obilježava 72. obljetnica oslobođenja Rijeke od fašizma

rijeka-korzo
Banner

U povodu 72. obljetnice oslobođenja Rijeke od fašizma, u organizaciji Grada Rijeke i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, održano je polaganje vijenaca na Spomeniku oslobođenja na Delti, a županijsku delegaciju predvodio je župan Zlatko Komadina. Zatim je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održana svečana akademija u znak sjećanja na 3. svibnja 1945. godine, dan kada je grad Rijeka oslobođen od njemačkih okupatora.

Uz brojne uzvanike svečanosti su prisustvovali zamjenici župana Marina Medarić i Marko Boras Mandić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat, i drugi gosti iz javnog i društvenog života grada i županije.

Obraćajući se okupljenima  Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko goranske županije i potpredsjednik SABA Republike Hrvatske Dinko Tamarut podsjetio je na početak borbi za Rijeku u travnju 1945. godine, veliki otpor neprijatelja i ogromne žrtve boraca.

“Bitka za Rijeku bila je odlučujuća jer su se s njom rješavala vojna i politička pitanja, značajna za uređenje novonastale države. Pazinskim odlukama donesenim u rujnu 1943., potvrđenim od ZAVNOH-a  i AVNOJ-a, otuđeni krajevi, Istra, Rijeka, Cres, Lošinj i ostali krajevi trebali su biti vraćeni matici domovini”, kazao je Tamarut. U svom povlačenju neprijatelj je, nastavio je Tamarut, uništio luku, tvornice, mostove, ali porušeno je izgrađeno i naša Rijeka se od 1948. godine, kao jedinstveni grad, razvija u moderan grad, ugodan za život,  a Rječina postaje simbol spajanja i slobode – kazao je Tamarut.

Svima koji pokušavaju poražene proglašavati pobjednicima, a antifašiste gubitnicima Tamarut je poručio da revidiranje povijesti neće proći i da je antifašizam naša prošlost, pobjeda i putokaz za budućnost.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je 3. svibnja, prije 72 godine Rijeka oslobođena od nacifašističke okupacije i da je taj dan označio konačan kraj dugog i teškog razdoblja u povijesti grada, u kojem su se izmjenjivali režimi, države, zastave.

“Naša je Rijeka, unatoč svemu, ostala dosljedna sebi – kozmopolitska, otvorena i tolerantna, spremna da različitosti prigrli kao svoje bogatstvo”, kazao je Obersnel.

Podsjećajući da Dan oslobođenja od fašizma za Riječane, a posebno za sudionike Narodno oslobodilačke borbe, ima iznimno značenje, gradonačelnik Obersnel je kazao da je čuvena bitka za Rijeku vratila gradu najveće bogatstvo što ga jedan narod može poželjeti – slobodu.

U svečanom programu nastupili su  Mješoviti pjevački zbor Kulturno umjetničke udruge “Jeka Primorja”, pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića, riječki glumac Damir Orlić koji je recitirao posljednje poglavlje poeme Ivana Gorana Kovačića “Jama” te kvartet flauta učenica Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.