Povežite se s nama

Vijesti

Delegacija Autonomne regije Friuli Venezia Giulia stigla u službeni posjet PGŽ

Objavljeno

naNa inicijativu predsjednika Talijanske unije, Maurizia Tremula, delegacija Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, na čelu s predsjednikom Vijeća Maurom Pierom Zaninom posjetila je Primorsko-goransku županiju.

U ulozi domaćina, talijanske goste primio je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić uz predsjednika Odbora za međunarodnu suradnju Dinu Jardasa i predsjednika Vijeća talijanske nacionalne manjine u Županijskoj skupštini Flavia Cossetta.

Delegaciju Autonomne regije Friuli Venezia Giulia činili su: Emanuele Zanon, vijećnik i tajnik pri Uredu predsjedništva, vijećnici Giuseppe Ghersinich i Danilo Slokar, šef Kabineta Predsjednika Vijeća Giorgio Baiutti, te novinarka Agencije Vijeća Carla Ciampalini i suradnik Daniele Martina. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Talijanske unije – predsjednik Maurizio Tremul i predsjednik Izvršnog odbora Marin Corva.

Kao glavni motiv sastanka predsjednik Zanin istaknuo je želju za upoznavanjem inicijativa i aktivnosti koje Primorsko-goranska županija provodi na svom području, a kako bi se utvrdili zajednički interesi u području kojih bi dvije regije mogle ostvariti suradnju. Kao primjer potencijalnih sektora Zanin je istaknuo suradnju luka na Sjevernom Jadranu, suradnju u području turizma, zaštite okoliša, ali i razvojnih projekata. Predstavnici talijanske regije bili su posebno zainteresirani za iskustva i prakse Primorsko-goranske županije u segmentu zaštite prava nacionalnih manjina na svom području te konkretno za modalitete djelovanja Vijeća nacionalnih manjina u Županiji.

Predsjednik Fabijanić istaknuo je da je interes za suradnju obostran te je u tom kontekstu podsjetio na dosadašnja dva protokola o suradnji između Primorsko-goranske županije i Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, kao i na suradnju koju dvije regije ostvaruju u okviru Jadransko-jonske euroregije. „Niz naših odjela i institucija surađuje s institucijama Regije Friuli Venezia Giulia u ostvarivanju brojnih europskih projekata“, pojasnio je Fabijanić dodavši kako je iznimno dobra suradnja ostvarena i između dvaju sveučilišta – tršćanskog i riječkog – te gospodarskih komora koje surađuju u okviru Foruma gospodarskih komora jadransko-jonskog područja.

Pored želje za jačanjem suradnje na konkretnim projektima od zajedničkog interesa, predsjednik Vijeća Zanin najavio je osnivanje Povjerenstva koje će pri Vijeću pratiti aktivnosti talijanskih predstavnika u institucijama talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji te pružati potporu njihovim inicijativama.

Po završetku susreta predsjednik Vijeća Autonomne regije Friuli Venezia Giulia upisao se u knjigu dojmova Primorsko-goranske županije.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram