Povežite se s namaPočetak prodaje novog broja časopisa ”Ulične svjetiljke” podržali su Korzu i posebni gosti.

Ispred zgrade Radio Rijeke stigli su i nogometaši HNK Rijeka koji su, zajedno se učenicima osnovne škole Fran Krsto Frankopan, područne škole Omišalj, pomogli u promociji novog izdanja časopisa koji se bavi problematikom beskućništva i srodnih društvenih tema.

Članovi prve momčadi HNK Rijeka Vedran Jugović, Alex Fernandez, Bekim Balaj i Josip Ivančić na trenutak su postali i prodavači te su i na taj način pomogli štićenicima prihvatilišta za beskućnike ‘Ruže sv. Franje’.

Naime prodavači  primjeraka „Uličnih svjetiljki” , čija je cijena 8 kuna, pola iznosa cijene zadržavaju, a pola cijene ostaje za troškove izdavanja sljedećeg broja časopisa, čime se časopis samofinancira.

U rujnu 2008. Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat iz Rijeke, provoditelj riječkog prihvatilišta za beskućnike „Ruže Sv.Franje”, pokrenuo je prvi hrvatski ulični časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama „Ulične svjetiljke”, kao jedan u nizu programa s ciljem resocijalizacije ove populacije socijalno isključivih ljudi.

Prvi je broj izašao 2008. godine. Izlazi više puta godišnje. Časopis prodaju beskućnici na ulicama gradova. Prvo se započelo u Rijeci, a proširilo se na Zagreb i Vinkovce, Varaždin i Osijek.

Ovaj se projekt, nazočan u mnogim zemljama svijeta, dosad pokazao više nego opravdanim jer su se dosadašnji tiskani brojevi prodali na ulicama hrvatskih gradova, iz ruke beskućnika, korisnika nužnog smještaja i radno nesposobnih ljudi.

Cilj je dvostruk – prvo, da se na taj način pruži prilika beskućnicima da prodajom časopisa zarade dovoljno novaca da iznajme sobu ili manji stan, ali i da malo po malo skidaju stigmu sa sebe kao oni koji su opasni po društvo. Stoga, ovaj je časopis nazvan „Ulične svjetiljke” da javnosti pokaže kako su beskućnici nepravedno stavljeni u kutak društva, u tamu gdje ih nitko ne želi vidjeti, kao da ne vrijede kao ljudi, a zapravo itekako imaju što pružiti, bilo duhovno bilo svojim talentima, što se kroz njihove životne priče, pjesme, crteže i drugo, nastoji pokazati u svakom broju časopisa. Drugo, prodajom časopisa na taj neposredan način, iz ruku beskućnika, želi se javnost senzibilizirati o temama siromaštva i socijalne isključivosti, o čemu u drugim medijima gotovo da i nemaju prilike vidjeti i pročitati.

HNK Rijeka