Povežite se s nama

Vijesti

Ispred Guvernerove palače izvješena talijanska zastava, policija reagirala

Objavljeno

na
Nepoznati počinitelji sinoć su objesili talijansku zastavu na Guvernerevu palaču u Rijeci, potvrđeno je iz policije Jutarnjem listu. Zastava se kratko vijorila, jer je policija reagirala odmah po dojavi, a zaposlenici koji su jutros došli u Pomorski i povijesni muzej, ništa nisu vidjeli.

– Dojavu o zastavi na Guvernerovoj palači zaprimljena je u 6.45 ujutro i na mjesto događaj odmah su izašli policijski službenici. Kako ističu iz PU Primorsko-goranske, radi se o povijesnoj zastavi Kraljevne Italije, a ne o aktualnoj talijanskoj zastavi, koja je djelomično bila na ogradi, a djelomično na tlu.

Policija također kaže da su pronađeni i drugi sadržaji, propagadni leci, ali nisu nam otkrili što je na njima pisalo.

Ovaj nemili incident dogodio se dan uoči stote godišnjice okupacije Rijeke od strane talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija.

Podsjetimo, danas, 12. rujna navršava se 100 godina otkad je D’Annunzio, na poziv riječkih iredentista, sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i potom proglasio vlastitu nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner. Taj je pohod, koji je uz klicanje dočekalo 30-ak tisuća tadašnjih Riječana, Mussoliniju bio inspiracija za fašistički marš na Rim 1922.

Tom prigodom, upravo danas u Rijeci se otvara izložba pod nazivom ‘D’Annunzijeva mučenica’ kojom će grad prikazati šesnaestomjesečnu vladavinu talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija. Izložba se otvara u 19 sati, u zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, puno poznatijom po svojem starom nazivu Guvernerova palača, a ta je lokacija znakovita jer ju je talijanski protofašist Gabriele D’Annunzio odabrao za svoju rezidenciju tijekom kratkotrajne epizode riječke okupacije, piše Jutarnji list.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram