Povežite se s nama


RetrOpatijski festival započeo je u petak navečer u Opatiji, gdje su na koncertu nazvanom “Mr. Morgen” najljepše pjesme slavnog hrvatskog glazbenika i skladatelja Ive Robića pred rasprodanom Kristalnom dvoranom hotela Kvarner izveli Marko Tolja, Jacques Houdek i Damir Kedžo, kojima se u izvedbi pjesme “Moja mala djevojčica” pridružila i najveća hrvatska “zvjezdica” Mia Negovetić.

Večer ispunjena pjesmom, ali i duhovitom interakcijom trojice glazbenika po uzoru na slavni američki “Rat Pack” vrhunac je ovogodišnjeg obilježavanja 15. obljetnice Robićeve smrti, realiziran u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, HDS-om i UNISON-om, te uz pokroviteljstvo tvrtke Auro Domus.

Tijekom devedeset minuta dugog programa, koji će biti emitiran i na 2. programu HTV-a, tri su vrhunska glazbenika uz pratnju Jazz orkestra HRT-a, izvela nezaboravne “zimzelene” hitove koji su obilježili zlatne godine hrvatske glazbe. Novi aranžmani slavnim su melodijama udahnuli novi život, ostavši ipak vjerni duhu originala, a među šestotinjak posjetitelja koji su uživali u nastupu “raspjevanog trojca” bili su i njihovi kolege glazbenici poput Gorana Karana, Aleksandre Kovač, Mire Ungara, Gabi Novak, Tereze Kesovije, kao i skladatelj dobrog dijela izvedenih skladbi, maestro Ljubo Kuntarić. Na repertoaru su se našle skladbe “Serenada Opatiji”, “Tiho plove moje čežnje”, “Stranci u noći”, “Autobus Calypso”, “Sedamnaestogodišnjoj”, “Golubovi”, “Ta tvoja ruka mala”, “Samo jednom se ljubi”, “Marina”, ali i pjesma po kojoj je Robić “zaradio” svoj nadimak i po kojoj je čitava večer nazvana – “Morgen”.

I publika i izvođači složili su se u ocjeni da su desetljećima stare pjesme zadržale svoju moć i snagu emocija koje su prenosile.

– Ta emocija uvijek ostaje. Ja još treperim, prezadovoljni smo, i ponosni jer čestitke dolaze sa svih strana. Velik je pritisak bio na nama, jer je velika odgovornost pjevati Robića, ali i napraviti šou koji je duhovit, ali i dalje u granici dobrog ukusa. Najveći mi je kompliment kad dođu Tereza, Gabi, Miro Ungar, gospodin Majnarić koji je svirao u prvoj postavi Robićeva orkestra s pohvalama, onda znam da smo napravili dobru stvar, kazao je nakon koncerta Jacques Houdek.

Druga večer RetrOpatijskog festivala održat će se u subotu, od 20 sati, također u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, a pjesme koje su obilježile Opatijski festival po vlastitom će izboru izvesti najveće zvijezde domaće i regionalne glazbene scene. Nastupit će  Manuella Brečko, vokalni sastav Akvarel, Fosili, Pero Galić (Opća opasnost), Nina Kraljić, Goran Karan, Maja Posavec, Zorica Kondža, Teška industrija, Aleksandra Kovač, Marijan Ban, Tereza Kesovija, Neno Belan & Fiumens, Gabi Novak, Marko Tolja, Damir Kedžo, Jacques Houdek…