Povežite se s namaSvečanošću u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku obilježeno je 110 godina djelovanja Osnovne škole Pehlin, koja je tijekom svog rada ostvarila izvrsne rezultate u odgojno-obrazovnom radu, njegovanju tradicije našeg kraja i multikulturalnosti te postigla uspjehe na brojnim natjecanjima i smotrama.

Ravnatelj OŠ Pehlin Željko Šimunić istknuo je kako škola djeluje kao zajednica učenika i učitelja u kojoj se provodi niz projekata, istaknuvši ponos što se u ovoj obrazovnoj instituciji provodi projekt e-škole.
„Uvijek smo poticali toleranciju i znanje, što potvrđuju uspjesi na natjecanjima, a po brojnim projektima prepoznati smo ne samo na području grada i županije, već i cijele zemlje, poput eksperimentalne provede HNOS-a, osnovnoškolskog obrazovanja odraslih, Stop nasilju među djecom ili pak Malih kreativnih socijalizacijskih skupina. Uz podršku Grada Rijeke, stečena znanja smo implementirali u redovnu nastavu, cjelodnevnu nastavu i produženi boravak, a posebno smo ponosni na multikulturalnost i suradnju s vjerskim zajednicama,“ kazao je Šimunić, naglasivši kako je u planu i izdavanje knjige koja će donijeti presjek rada škole kroz 110 godina.

U ime Grada Rijeke kao osnivača škole okupljenim učenicima, nastavnicima i roditeljima na značajnom jubileju čestitao je gradonačelnik Vojko Obersnel, izrazivši ponos zbog duge tradicije pehlinske škole. Radi se o školi, koja kontinuirano uvodi nove načine rada, na taj način otvarajući niz novih mogućnosti za učenike.
„O tome najbolje govori broj projekata i programa u koje je škola uspješno uključena. Jedan od njih je svakako program opismenjavanja odraslih osoba, prvi takav u Hrvatskoj, koji je – iako je bio veliki izazov za školu – vrlo uspješno proveden. Veseli me što je upravo ova škola bila jedna od prvih koja je iskazala želju da se uključi u projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Vjerujem da će upravo taj projekt oplemeniti živote malih Riječana i stvoriti bolje uvjete za njihovo odrastanje,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Povodom 110 godina djelovanja OŠ Pehlin gradonačelnik je ravnatelju Šimuniću uručio gradski srebrnjak s likom sv. Vida, zaštitnika grada, te sliku riječkog slikara Voje Radoičića, kako bi svojim šarelinom svjedočiti brojnim generacijama, uspjesima i obljetnicama koje stoje pred školom.

Čestitke na značajnoj obljetnici uputili su i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Osnovne škola Marije i Line iz Umaga, kao i Školske knjige.

Grad Rijeka