Povežite se s nama

Vijesti

Provedena edukacija o korištenju Bolt e-romobila, 28 kazni zbog vandalizma

Objavljeno

na– U povodu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti Grad Rijeka je u suradnji s tvrtkom Bolt proveo edukaciju sigurne vožnje e-romobilima za građane. Riječani su tako na poligonu imali prilike informirati se o sigurnoj vožnji, važnosti nošenja kacige, vještinama sigurnog skretanja i kočenja, održavanju stabilnosti na romobilima, sigurnosnim značajkama e-romobila i sličnom.

S obzirom na to da je svim akterima na prvom mjestu sigurnost korisnika i ostalih sudionika u prometu, velika pažnja posvećuje se i ispravnosti e-romobila te je, između ostalog, na edukaciji naglasak stavljen i na sigurnosne prijetnje koje proizlaze iz vožnje vandaliziranih e-romobila, s čime se građani Rijeke u zadnje vrijeme sve više susreću. Stoga su se Grad Rijeka i policija, u suradnji s Boltom, odlučili odlučnije suočiti s problemom vandalizma te zajedničkim djelovanjem stvoriti sigurnije i ugodnije okruženje za cijelu zajednicu.

– „Grad Rijeka, svake godine aktivno obilježava Europski tjedan mobilnosti, a ova godina nije iznimka. Pod geslom „Kombiniraj i kreći se“, nastojimo promovirati održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u našem gradu. Dakako, električni romobili, svojevrsna su novina u segmentu urbane mobilnosti, barem u ovom, širem segmentu i načinu dostupnosti, kakav imamo u Rijeci. Unatoč pozitivnom učinku na okoliš, ali i kvalitetu života, nažalost, primijećen je porast vandalizma e-romobila, stoga smo danas, u okviru poligona sigurne vožnje, koji organizira tvrtka Bolt, dodatno željeli naglasiti kako ovaj problem shvaćamo vrlo ozbiljno, s obzirom da ovakva vrsta vandalizma, predstavlja rizik za sigurnost svih sudionika u prometu. Sve kreće od edukacije, stoga smo u sve riječke osnovne škole poslali dopis, kako bi konkretnije upoznali djecu i roditelje s ovim problemom, dok, u suradnji s PU-PGŽ, planiramo i slične edukativne akcije“, izjavio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

U posljednja tri mjeseca podignuto je čak 28 kaznenih prijava protiv počinitelja kaznenog djela vandalizma, a trenutno najstroža kazna dosuđena je sedamnaestogodišnjaku koji je dobio uvjetnu kaznu od 12 mjeseci, s mogućnošću zatvorske kazne od 8 mjeseci u slučaju ponavljanja kaznenog djela u uvjetnom periodu.

„Podržavamo svaki oblik aktivnosti koji ima za cilj povećanje sigurnosti svih naših građana, kako u prometu tako i radi zaštite njihove imovine. U tu svrhu policija će i dalje kroz svoje redovne zadaće nadzirati poštivanje zakonskih odredbi kojima je regulirano sudjelovanje električnih romobila u prometu te poduzimati mjere u cilju pronalaska počinitelja koji ih oštećuju. Praćenjem situacije u prometu uočavamo da vrlo mali broj korisnika električnih romobila koristi obaveznu zaštitnu kacigu, a ima i situacija u kojima se suprotno zakonskim odredbama na romobilima voze po dvije i više osoba ili se kreću površinom koja nije namijenjena za njihovo kretanje. Zato i ovom prilikom pozivamo na dosljedno poštivanje propisa kako radi sigurnosti samih korisnika, tako i drugih sudionika u prometu, posebice pješaka. Sigurnost pješaka ugrožava neodgovorna vožnja, ali i nepropisno ostavljeni romobili na javnim površinama koji predstavljaju potencijalnu opasnost za stradavanje pješaka i otežavaju im kretanje. Jedna od osnovnih zadaća policije je da štiti imovinu i sigurnost svojih građana zato pozivamo sve koji uoče ili imaju saznanja o oštećivanju romobila, da to na vrijeme prijave policiji i tako pomognu da se počinitelji što prije otkriju“, izjavio je policijski službenik iz Službe prometne policije PU primorsko-goranske Jure Jurković.

Nasilnim „otključavanjem“ e-romobila i uništavanjem sučelja dolazi do njegovog kvara, što rezultira prestankom rada kočnica i drugih sigurnosnih značajki te time vandali sebe, ali i druge korisnike u prometu, izlažu opasnosti od ozljeda. Osim što korištenje vandaliziranih e-romobila predstavlja sigurnosni rizik za počinitelje spomenutih kaznenih djela i ostale građane, oštećenja romobila stvaraju i znatan financijski teret za tvrtku Bolt, a i ostalim korisnicima oduzima se važno prijevozno sredstvo koje pridonosi kvaliteti života u gradu Rijeci.

„Europski tjedan mobilnosti odlična je prilika za promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. To je i prilika da istaknemo važnost odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Usprkos porastu broja slučajeva vandalizma, Bolt i dalje želi nastavljati pružati usluge mikromobilnosti koje građanima olakšavaju kretanje gradom pa smo objeručke prihvatili poziv Grada Rijeke na borbu protiv ovog negativnog trenda. S obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju, vjerujemo da zajedničkim snagama možemo uspješno riješiti i ovaj problem te nastaviti njegovati partnerski odnos kao i do sada“, izjavio je Ivan Begović, country manager za mikromobilnost u Boltu.

 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže