Povežite se s nama


U glavnom gradu Estonije od 23. do 30.04.2018. godine održano je Europsko prvenstvo za kadete, juniore i seniore u Taekwondou ITF. Na prvenstvu je sudjelovao 801 natjecatelj iz 33 europske zemlje s ukupno 1247 sudionika. Nakon nekoliko godina nesudjelovanja na Europskom prvenstvu ponovo se pojavila i reprezentacija Hrvatske. U sastavu reprezentacije na Europskom prvenstvu sudjelovali su Dino Trešnjić stariji junior koji je nastupio u sparingu -75 kg član TKD „Futura“ Pula te Mara Vicelja seniorka –sparing do 47 kg i Lorena Jurišić starija juniorka – sparing do 70 kilograma članice TKD „Rijeka“ iz Rijeka. Reprezentaciju je vodio kao izbornik Branko Fibinger glavni trener TKD „ Rijeka“ iz Rijeka. Iako malobrojni, reprezentativci Hrvatske ostvarili su izuzetan uspjeh osvojivši jednu zlatnu i jednu brončanu medalju.

Po prvi puta na prvenstvu je uveden novi sistem natjecanja za juniore i seniore gdje se unutar svake težinske skupine borci ždrijebom tvore skupine od tri ili četiri natjecatelja i u kojoj se svaki borac bori sa svakim borcem. Pobjednici skupina dalje idu u četvrtfinale ili polufinale ovisno o broju prijavljenih natjecatelja u težinskoj skupini.

Tako je Dino Trešnjić u svojoj skupini imao borca iz Rusije, Veber Nikitu te borca iz Češke Andel Petra. Dino je pobijedio obje borbe u skupini i time osigurao polufinale i brončanu medalju. Međutim zbog teške povrede u drugom meču protiv Rusa morali smo predati polufinalni meč protiv Ukrajinca Kucha Antona. Samo povreda je Dinota spriječila možda i ulaska u finale i osvajanja europske titule.

Lorena Jurišić je najprije u svojoj skupini redom pobijedila Ruskinju Furtaeva Anastasiu te nakon toga predstavnicu Walesa Nicole Olagesin. S obzirom na to da je bila pobjednica grupe s dvije uvjerljive pobjede plasirala se u polufinale gdje ju čekala Grkinja Xagoraraki Theano. U regularnom dijelu borba je završila neriješeno, naime dva suca su bodovala pobjedu Loreni, a dva Grkinji. U produžetku, odnosno trećoj rundi, Lorena je bila uvjerljiva i pobijedila Grkinju jednoglasnom odlukom sudac te se plasirala u finale europskog prvenstva. U finalu ju je čekača Čehinja Jichova Petra koju je Lorena uvjerljivo jednoglasno odlukom sudaca četiri nula pobijedila i postala europska prvakinja.

Mara Vicelja je u svojoj prvoj borbi imala Ruskinju Klockovu Mariiu od koje je izgubila odlukom sudaca dva jedan, u drugoj borbi u skupini pobijedila je Engleskinju Charlotte McDermott, ali s obzirom na jedan poraz zauzima drugo mjesto u skupini te dalje ide ruskinja koja je imala dvije pobjede. Valja napomenuti da je Ruskinja Klockova na kraju postala i europska prvakinja, javlja RSS.