Povežite se s nama

Udruga za pomoć ovisnicima Vida djeluje na području suzbijanja ovisnosti već 12 godina. U svom radu Udruga teži prenošenju poruka o problemima ovisnosti i uključivanju zajednice u njihovo rješavanje. Stoga su ove godine Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga (26.06.) odlučili obilježiti prenošenjem priča iz života bivših i sadašnjih ovisnika na suvremen i umjetnički način kroz dva javna događanja.

Prvi događaj je destigmatizirajuća izložba fotografija tetovaža s pripadajućim pričama pod nazivom „Fotkam ti priču“. Na izložbi su izložene fotografije tetovaža i priče kako ovisnika, tako i građana koji su se samoinicijativno pridružili akciji. Otvorenje izložbe fotografija najavljeno je za 26.06. s početkom u 16:00 u prostorijama RI INFA na Korzu, a dio fotografija bit će izložen i u Wine baru Prostorija na Trgu Šišmiš. Izložba će u oba prostora biti otvorena do 04. srpnja.

Uz to, u srijedu, 27.06. u 21:00, premijerno će se izvesti plesni performans “Draw the line” u izvedbi Plesne grupe Flame. Performans je temeljen na osobnim pričama i iskustvima liječenih ovisnika, korisnika Udruge Vida, a do suradnje je došlo upravo zbog tendencije Flamea da kroz plesnu umjetnost prenese priče socijalno ugroženih skupina.

U glavnim ulogama nalaze se ovisnik i njegova ovisnost, a kako bi gledateljima što kvalitetnije predočili vezu između njih, prilikom performansa gledatelji će moći vidjeti i čuti prikupljene životne priče liječenih ovisnika. Cilj cijelog događanja je javnosti približiti probleme s kojima se ovisnici susreću u procesu liječenja i resocijalizacije te problematizirati odnos ovisnika prema društvu, ali i samog ovisnika prema društvu.

Za režiju performansa zadužena je Udruga Vida, a produkciju potpisuje Plesna grupa Flame. Muzika korištena u performansu autorsko je djelo glazbenika Maxa Richtera. Performans je koreografirao Dominik Valić, a plesni ansambl čine Martina Miliša, Vanja Boškovski, Mattea Linić, Antonia Bašković, Antonio Dudaš, Karla Glažar, Iva Šupek, Ivana Tus i Dominik Valić. Oblikovatelj svjetla i ozvučenja je Ognjen Kekanović, kostime je dizajnirala Vera Stojaković, dok je promotivni materijal izradila Martina Šalov iz TinyBizz Photography. Nakon samog performansa uslijediti će koncert Ivana Delića i Klasa Kržića, poznatijih kao Duo Brutalero. Cijeli događaj financiran je od strane Primorsko-goranske županije kroz provedbu projekta Udruge Vida “ZaVidaj se”, a odvija se pod pokroviteljstvom Dance Stara.

Za vrijeme performansa i koncerta Dua Brutalero, za publiku su osigurana sjedeća mjesta na terasama Caffe bara Primo i Wine bara Prostorija, uz obaveznu konzumaciju. Ulaz na performans i koncert je besplatan.