Povežite se s nama

Vijesti

Vijećnici krenuli u “akciju spašavanja” Teatra Fenice

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Teatro Fenice naočigled svih Riječana već godinama propada, a u posljednje vrijeme postao je i prilično velika opasnost za prolaznike koji iz garaže Zagrad primjerice idu prema samom centru grada i Jadranskom trgu.

Koncem ožujka otpali su manji dijelovi fasade i zbog toga su vatrogasci intervenirali i ogradili prostor kako netko od građana ne bi stradao. Na noge je to dignulo određene gradske vijećnike koji su nezadovoljni što taj kultni objekt iz godine u godinu je sve bliže urušavanju, a iduću sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke odlučili su iskoristiti i kako bi pokušali poduzeti neke konkretne korake u spašavanju tog inače zaštićenog objekta.

Vijećnici Marinko Koljanin, Andrej Poropat, Morana Jokić, Danko Švorinić i Tihomir Čordašev potpisali su prijedlog da se na sjednici GV-a usvoji zaključak u kojem će se napokon nešto konkretno početi poduzimati.

“Pitanje budućnosti Teatra Fenice treba izuzeti iz dnevnopolitičkih rasprava te omogućiti raspravu o ovom spomeniku kulture na samome Gradskome vijeću, koji čine predstavnici građana Rijeke s ciljem da se poduzmu jasni koraci kako bi se spasio ovaj arhitektonski biser. Potrebno je krenuti s izradom studija, analiza i projekata iz kojih bi se jasnije moglo vidjeti koje su mogućnosti u zaštiti i stavljanju u funkciju Teatra Fenice na način da bude na raspolaganju građanima”, stoji u pojašnjenju inicijative navedenih vijećnika.

“Pripremljena dokumentacija preduvjet je za moguće financiranje obnove ove zgrade iz EU fondova, stoga nema nikakvih razloga da se ne pristupi izradi istih. Predlaže se da se po izradi potrebnih analiza javnom raspravom na sjednici Gradskog vijeća razmotre sve opcije kako bi se jasno usmjerila budućnost obnove i kako bi obnova Teatra Fenice dobila moguće sufinanciranje kroz sredstva gradskog proračuna”, poručuju vijećnici.

Ukoliko bude dovoljno glasova koncem svibnja za ovaj prijedlog, gradonačelnik Vojko Obersnel morat će ispitati mogućnost kupnje suvlasničkog udjela 9/10 Teatra Fenice sredstvima iz gradskog proračuna, uz prethodnu procjenu troškova sanacije zgrade  i njezina stavljanja u funkciju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook

Instagram